Monday, August 27, 2012

raye oh raye 2012

Selalu anak-anak kecil yang tidak tahu duduk diam dikatakan hyperaktif. Benarkah mereka ini hyperaktif atau sebenarnya hanya aktif dan pelajar kinesthatik (belajar dgn cara membuat).

Anak kecil sememangnya aktif kerana mereka tidak ada beban emosi yang menghantui mereka. Badan mereka juga kecil untuk mereka bawa ke sana ke mari. Jadi untuk mereka bergerak adalah senang dan mudah bagi mereka. Ser
ta mereka ada banyak tenaga untuk digunakan.
jika anak anda suka bergerak, memanjat, melompat terutamanya lelaki, jangan terlampau cepat menamakan mereka hyperactive child. Hyperactive is a medical condition. Most children are just intelligent and have lots of energy to dispose. So that is why they are very active. : )

Encourage your children to walk, run, jump as much as they need to. And of course before that ensure safety.

Sitting down and reading from books is not the only way children learn.

Love : ) - Prof Dr Rozieta Shaari

hehe,Salam Lebaran sume.dah bace quote diatas?hrmmm,raye ni Akeef Zubayr mmg xreti duduk diam,so I found this status on FB,love it,so I post it on my blog.

sedih if anyone ckp my boy buasla,ganasla.:(.rase cam xreti ajar anak.oh my!!..sy,abi dan akeef still in learning process.The fact is Most children are just intelligent and have lots of energy to dispose. So that is why they are very active. : ).sile maafkan kami ye.peace ya'all.



Thursday, August 9, 2012

Raya dan aurat

Aurat lg??mesti boring kan dgr blog ni asik citer pasal aurat je.hehe.ntahla,sy mmg sensitip sket tgk rakan-rakan muslimah sy tidak menutup aurat.sensitip.xsolat pon saya sensitip.tp xpandai nak tegur.sy tepek kat blog je.moga ade yg sudi membaca dan sama-sama berubah dgn sy.:D.sy hanyalah insan yg kerdil lg hina,sentiasa mebuat kesilapan.semoga Allah terus menerus membimbing sy  dan kite semua ke jalan yang diredhaiNya.

PERINTAH MENUTUP AURAT

Perintah menutup aurat telah difirmankan oleh Allah S.W.T dalam Surah Al-Ahzab ayat 33;

"Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliyah zaman dahulu; dan dirikanlah sembayang serta berikanlah zakat; dan taatilah kamu kepada Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu-wahai "ahlul bait", dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji)."



Surah Al-Ahzab ayat 59:

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. "


Surah Annur Ayat 31
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.


hrmmmm,dah nak dekat raya ni mesti semua dah xsabar nak berkumpul dgn keluarga tercinta.hehehe.termasuklah sy.tapi ingat raya raya jugak,aurat tetap kena jaga.barulah suwittt.:D

dekat kampung nnt,sure ade abang ipar,adik ipar lelaki,biras lelaki (ni yang tido kat umah mak bapak kitela) + jumpa cousin lelaki pun same jugak deme ni bukan ajnabi kite tau,so tutuplah aurat semasa adanya mereka2 ini,even dalam rumah,bertudung dan berbaju lengan panjang wajib tau sayang2 semua.kite kena tutup aurat,sbb Allah suruh,n klu x buat dosa kite pon akan turut ditanggung suami,abah dan saudara lelaki kite.xkesian ke kat deme tanggung dosa kite?mesti tanak kan kan?kite syg kat deme ni,so jomlah kite sama2 jaga aurat kite. :D

ha,lg2 klu kite yg perempuan ni kena tido kat luar bilik tu,pakai jela tudung n baju lengan panjang mase tido tu.bukan susah pon.klu panas?ingat neraka Allah lgi panas tau.:P.hehe,dah terpaksa tido luar kan,aurat tetap kena jaga.krg dibuatnye abg ipor kite keluar nak minum air ke,klu nmpak kite semedang je tayang rambut xke malu.dahla sekali aksi kuak lentang sume keluar sekali.huuu alah bisa tegal biasa,memula mmg susah nak buat,lame2 kite akan rase xselesa klu bukak aurat depan bukan ajnabi kite :)




Semoga raya kita nnt dipenuhi barakah.

Daa :)


Thursday, August 2, 2012

Turn Balik Kampung?

huiyooo,title ni leh menggelegak jiwa raga ooo klu laki bini xdpt nak capai kata sepakat utk balk kg masing2.hoho.relax beb relax,chill!! :D

as for me,mmg sejak dpd lum kawen dah buat MoU.cewahhh..kite start dulu dpd kampung MZ sy  .huhu.maklumlah syurga isteri kan di bawah tapak kaki suami.mestilah kite ikut kan.kitrg laki bini kampung jauh2.so kenala sepakat membawa berkat.cewahhh.Raya Pose tahun first tu turn MZ blk Kelantan dulu pastu baru le balik Tepeng.Then Raya Haji turn Tepeng dulu baru Klntan.tp kalau Raya Haji ni cuti sikit je so selalu balik satu kg je.(ikut turn la) ..hahaha.baik x kite?huuu.

Pengalaman raya tahun first sbg suami isteri ,MZ xdpt cuti raya 1st tu,so kami beraya di KL dulu pastu baruuu heading balik Kelate.Dah turn die kan,kite kena la ikut.Lagipun nak btau kawan2,kite ni kahwin bukan dgn suami kite je tau...kite dah kahwin dgn seluruuhhh keluarga die jugak..ini bukan penyatuan hanya dua hati tapi beratus2 hati.Walaupun sedih xdpt nak raya bersama dgn family tercinta,tapi MoU tetap Mou.hehe.Lagipun dapat jugak merasa suasana beraya di tempat lain x gitu.Xkan tiap2 tahun nak beraya kat kampung kite je.Melampau tu.X baik,sian suami kite kan kan..Raya x bermakna bagi saya kalau suami dan anak tiada di sisi. :D

:) hanya nukilan dan coretan hati nurani beta...Mak,Abah n Adik-Adik Kak Long tunngu org balik Raya Ketiga ye InsyaAllah...Till Then,Habiskan dulu Puasa Ramadhan ini dengan banyak melakukan ibadah,berganda-ganda pahalanye..rugi ooo klu xbuat .Peringatan ini termasuklah untuk org yg menulis entry ini.huuuu



Wednesday, August 1, 2012

Ramadhan buffet yang megancam!! :D

mmg sy tgh tercari-cari la di mana nak berbuka dgn family tersayang.selalu bukak pose kat restoran2 je.
kali ni nak ubah angin berbuka buffet.cadangnye nak berbuka di hotel.taaapiiii,adoyai sangatla mahal if nak ke hotel tu.baucer murah2 sume sudeh terlopas.so, cari punya cari punya cari, terjumpa la

ten ten teng



SEMANIS AROMA BUFFET RAMADHAN


Murah kan kan?affordable ah, hanya RM 49.50 nett utk dewasa dan RM 24.50 utk kanak-kanak (7-12) tahun.
untuk akep bombom sy of kos la free sbb die baru setahun lebih.huhuhu.save budget ummi.

lagi lagi,buffet ni dibuat di Dewan Banquet UPM Serdang,dekat aje dgn rumah sbb tu senang nak pergi.
wohooo best best.lagiii best sbb dlm dewan yang ber air cond dan luas dan surau disediakan (ini sgt penting,makan,makan jugak solat harus dijaga)oihh pantang oii tu.solat itu tiang agama!!!!

ruang solat lelaki

ruang solat perempuan


apa yang special kat sana? wooooo,ade daging kambang ooo (eh silap) daging kambing panggang dan ikan panggang oooo..slurp slurp tidak terliurkah anda semua.lagi2 MZ sy sure terliur la,sbb mmg favourite die kambing panggang.syiokkk.

kambing dah tergolek.WOW!!

bgi yg xmkn sgt kambing cam sy ni.uuuu,jgn risau 200 lagi makanan ade.lagi WOW!!hehe


 utk maklumat lanjut kome2 sume leh jenguk kat FB Ramadhan Buffet MAEPS n klu nak book lehla contact 012-3903191,012-3825091,012-3131091,012-3849091.

Peta ke Dewan Banquet UPM Serdang. Selepas Hospital Serdang (Sebelah Kiri), masuk ke susur kiri - UPM/ SERDANG/ SERI KEMBANGAN. Ikut susur kiri turun ke Lebuh Silikon (UPM). Simpang 4 masuk ke kiri dan akan jumpa pintu 8, UPM. Banting deme ni berada di sepanjang jalan menuju ke Dewan
ape lagi weyh,kome kome sume,moh kite berbuka kat sana moh!





 
blog design by suckmylolly.com