Monday, January 16, 2012

The truth

bf or bff (breastfeeding forever) - 2 years la tu.hehe.

Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang hendak menyempurnakan penyusuan itu: dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.
-Surah AlBaqarah ayat 233.

ok,ayat kat atas dah terang2 btau kat kite ibu ibu HENDAKLAH menyusukan anak2 mereka selama 2 tahun tapi jangan sampai parent tu menderita susah plak nak kac susu tu.hrmm bg saya kite mestilah berusaha  dulu,klu xleh sgt baru kite cari alternatif.as for me,mmg sampai dah xlarat usaha,cari milk booster mcm2,pam mmg tiap2 ari.tp agaknye lama2 consistency nak mengepam tu kurang so susu tu mmg merudum dgn teruk.sgt teruk T_T.sedih.sobs..sobs.susu mmg dh kurang since Akeef 4 bln lebih,xleh nak cope ngan demand Akeef yg sgt bnyk minum,sehari sy tinggalkan die kat taska dlm 6.30pg hingga 6 ptg,he will drank 20oz .sangat bnyk sdgkan production seharian hanyalah 12-15oz.disebabkan itu sy desperate mencari ibu susu utk my dear.bcoz sy percaya susu ibulah yg terbaik utk anak sy.

alhamdulillah,Akeef dapat minum secara eksklusif susu ibu sehingga umur 6 bulan lebih.but then saya segan nak mintak susu dpd ibu2 susu Akeef ni.Walaupun drg ni xkisah pon klu sy mintak lg.(I've met with these two lovely person,Tasha n Pa'a) yg sgt baik hati mendermakan susu drg.Sampai skrg kami masih berhubung,semoga ukhuwwah yg terbina terjalin hingga Jannah.Amin

but now.....Akeef dah merase susu formula.xpela nak.at least dlm sehari ummi tinggalkan Akeef ,ade jugak ummi tglkan sisa2 susu ummi ni untuk Akeef syg,n he just drank dlm 2 botol je susu fm tiap ari.(sy dh penat mode).huhu.
eh eh tp mommies kat luar sana jgn tiru sy k.keep feeding ur child till he's 2 year old.Ape yg Allah suruh tu pasti banyak khasiat tersembunyi.bagilah anak susu ibu selagi boleh dear mommies.galilah ilmu ttg BF ni.sbb tanpa ilmu kite boleh jatuh kecundang.-mcm sy. :(.skrg ni Akeef still direct feeding ngan sy mlm2 n waktu cuti.so susu tepung sekotak yg harga dlm RM30+ tu lehla tahan sebulan.klu bb yg minum susu fm saje rasenye sekotak tu thn seminggu je.jimat jugak lg.:)

n  alhmdulillah he still prefer my milk,hoho.balik keje mesti mau ummi.klu tgh main tibe2 merengek n dtg merangkak terkedek2 cari ummi n then gesel2 bdn kat ummi with his sound,"ehe,ehe,ehe" then I know what he wants.so cute this little gift that Allah have given us.

Last but not least hope Allah permudahkanlah our BF journey.Adakanlah susu untuk ummi Akeef ini hingga Akeef berumur 2 thun.Amin Amin Amin Ya Rabbal Alamin.

look at his eyes -mesmerizing isn't it.Subhanallah  ~ taken while I was BF him.


0 comments:

 
blog design by suckmylolly.com