Friday, August 12, 2011

PELBAGAI INFO MENGENAI SUSU IBU

sekadar renungan.....

Susu ibu menyelamatkan nyawa

... Risiko kematian bayi dan kanak-kanak kecil di negara membangun meningkat 10 hingga 15 kali bagi mereka yang tidak menyusu badan pada usia tiga bulan pertama. Kebanyakan kematian berpunca penyakit cirit-birit yang serius.
Kajian pula menunjukkan 40,000 kanak-kanak meninggal dunia setiap hari (28 orang setiap satu minit) di negara-negara membangun. Mereka adalah mangsa kekurangan zat makanan.
Untuk itu United Nations International Childrens Fund (UNICEF) telah mengenal pasti tujuh cara berkesan menyelamatkan jutaan nyawa kanak-kanak. Salah satu caranya adalah meningkatkan kadar penyusuan susu ibu di kalangan ibu-ibu.
Meskipun angka kematian begitu tinggi di negara-negara membangun dan mundur ini tidak bererti negara maju terkecuali. Di Amerika dan barat Eropah banyak kes Sudden Death Of Unknown Cause (SIDS) atau Cot Death dilaporkan berlaku. Dan kajian menunjukkan kebanyakan mereka yang meninggal akibat ini terdiri daripada kanak-kanak menvusu botol.
Oleh demikian kempen penyusuan ibu amat digalakkan di negara mundur sebagai pilihan untuk tidak menyusu botol kerana sistem bekalan air di negara tersebut tidak bersih. Walaupun penyusuan botol di negara kita selamat dan terjamin, penyusuan ibu tetap yang terbaik.

Mengapa tidak menyusu?
Menurut Penolong Pengarah Zat Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia, Puan Rokiah Don, kadar penyusuan ibu di kalangan ibu-ibu bekerja terutamanya di kawasan bandar menurun. Antara faktor yang mempengaruhi atau menghalang ibu-ibu untuk terus menyusui bayi adalah kecetekan pengetahuan, tiada pengalaman dan tiada sokongan. Banyak memberi alasan menyusu badan tidak praktikal, menyusahkan, letih, suami tidak dapat memainkan peranan, bimbang kesihatan diri terjejas dan tidak yakin bayi mendapat bekalan susu mencukupi. Malah ada yang bimbang buah dada akan melendur.
Sekiranya anda salah seorang yang menghuraikan alasan tersebut, jelas pengetahuan anda mengenai susu ibu terlalu cetek. Tempoh dua tahun bagi yang menyempurnakan susuan atau sekurang-kurangnya enam bulan pertama amat berharga. Bukankah anak itu anugerah Tuhan yang tidak ternilai, mereka berhak mendapat makanan terbaik.

Khasiat dan kebaikan susu ibu
Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan. Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul. Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.
Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit, selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada. Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat kolostrum sebanvak mungkin.
Teknologi moden cuba meniru merumus susu formula agar menyamai susu ibu. Namun sehingga kini khasiat dan kebaikan yang terkandung di dalam susu ibu tidak dapat disamai apalagi untuk ditandingi. Antara kebaikan susu ibu adalah ia mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi membesar. Komposisi zat dan vitaminnya sesuai dan mencukupi untuk bayi. Ia mengandungi enzim lipase yang menghadamkan lemak.
Susu ibu bersih dan bebas bakteria. Selain itu ia mengandungi anti jangkitan yang melawan pelbagai jangkitan penyakit. Antaranya sel darah putih hidup (leucocytes) yang membunuh bakteria. Antibodi (immunoglobulins) mampu menentang jangkitan penyakit biasa sehinggalah bayi berupaya membentuk antibodinya sendiri. Sekiranya si ibu mempunyai jangkitan, antibodi yang dapat melawan jangkitan tersebut akan hadir di dalam susu ibu.
Kita kerap melihat bayi kecil menangis tanpa henti berjam-jam lamanya. Besar kemungkinan perutnya kembung. Sekiranya bayi menyusui ibu sepenuhnya pada usia tiga bulan, masalah ini dapat diatasi. Ini kerana terdapat bahan dinamakan bifudus factor membantu bakteria istimewa Lactobasillus bifidus membiak dan menentang bakteria yang menyebabkan diare atau cirit-birit. Selain diare, susu ibu berjaya menentang jangkitan penyakit biasa seperti enzema, lelah dan sembelit.
Susu ibu tersedia bila-bila masa pada suhu badan dan sentiasa steril. Susu tepung akan masam selepas beberapa jam tetapi susu badan tidak pernah rosak walaupun bayi tidak menetek beberapa hari. Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi. Dua kajian terbaru Cambridge di England dan Flinders Australia membuktikan bayi yang disusui badan, kecerdasan IQnya mampu mencecah tahap tujuh hingga 10 mata melebihi IQ biasa.
Dan kajian dari Holland menunjukkan susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang tidak diperolehi dalam susu tiruan berguna untuk pertumbuhan sistem tumpuan nervous.

Susu ibu menguntungkan wanita
Perkara paling ditakuti wanita selepas bersalin adalah mengembalikan bentuk badan asal. Banyak mengeluh badan mereka susah turun terutama bahagian perut dan punggung. Ini berita baik. Dengan menyusu bayi dengan susu badan anda boleh melangsingkan badan dibantu dengan sedikit senaman.
Semua tahu, sewaktu mengandung rahim mengembang dan selepas melahirkan anak ia mengambil masa untuk kembali ke saiz asalnya. Dengan menyusui bayi, sejenis hormon dipanggil Oxytocin yang dirangsangkan melalui hisapan bayi membantu rahim mengecut lebih cepat. Ia juga mengurangkan risiko pendarahan berlebihan dan risiko mendapat kanser buah dada juga ovari.
Penyusuan ibu dengan sepenuhnya selama enam bulan pertama mampu menunda kedatangan haid. Andai berhubungan dengan suami ketika itu 98 peratus kehamilan dapat dielakkan. Secara tidak langsung menyusu badan menjadi salah satu kaedah berkesan merancang keluarga.
Selain kebaikan daripada segi fizikal dan kesihatan, penyusuan badan menawarkan kebaikan lain yang lebih istimewa. Naluri keibuan lebih menyerlah, ikatan kasih antara anak dan ibu terjalin. Di dalam proses menyusui, sejenis hormon dipanggil prolaktin terhasil dalam badan ibu. Hormon ini dapat mempengaruhi dan merangsangkan perasaan keibuan.
Sewaktu menyusu juga bau ibu, sentuhan dan wajah akan terakam pada ingatan bayi yang masih kecil itu. Proses penyusuan membantu bayi lebih mengenali ibu dan paling penting mereka dapat merasakan kehangatan kasih si ibu. Anak akan lebih mesra dan kasih sayang mereka lebih mendalam pada ibu.
Kalau kita melihat si ibu terpaksa bersusah payah menyediakan peralatan membancuh susu ketika berjalan, ibu yang menyusu badan hanya perlu membawa diri mereka sahaja. Mereka juga tidak perlu bimbang kehabisan air untuk membancuh susu andai terperangkap di dalam kesesakan jalan raya. Susu badan sedia ada, bersih dan terjamin selamat. Susu badan dapat menjimatkan kos belanja, masa dan tenaga.
Tanggapan banyak buah dada jatuh atau melendur kerana menyusu badan juga kurang tepat. Bentuk buah dada berubah semasa hamil dan mungkin mereka tidak bercoli, diikuti tarikan graviti ataupun usia semakin lanjut. Untuk itu pastikan ibu-ibu memakai coli sesuai sepanjang tempoh kehamilan dan sewaktu menyusui bayi
WANITA, MEI 1996, BIL:322,M/S 122-124

==============================​============================

20 Perkara Perlu Tahu Tentang Penyusuan
 
Dari Sumber Majalah PA&MA Ogos 2008

Penyusuan pertama seelok2nya dilakukan secepat mungkin slps bayi dilahirkan,utk meransang penghasilan dan pengeluaran Sebelum menyusukan bayi,ibu haruslah melembutkan payudara dgn meletakkan tuala hangat pada payu dara Susu badan mengandungi 87.5 peratus air.Oleh itu,bykkan minom air sekurangnya enam hingga lapan gelas sehari. Semakin kerap ibu menyuskan bayinya, semakin banyak susu dihasilkan. Ibu yg menyusukan secara eksklusif akan kerap lapar Sepanjang tempoh menyusu, bayi akan mkn apa saja makanan yang dimkan oleh ibunya.Ibu harus mengawal mengambilan kafein, gula krn ia mudah meresap dlm tubuh Ibu2 digalakkan kerap menyusukan anak waktu mlm kerana tahap prolaktin tinggi Ibu hendaklah berhati hati semasa mencuci payudara.Elakkan drpd menyapu sabun pd bghn aerola dan puting Mencuci payudara dgn air suam adalah terbaik Payudara yg penuh dan tidak diperah akan menyebabkan bengkak dan rasa tidak selesa Bayi yg minom susu ibu secara eksklusif jarang diserang penyakit krn susu ibu mengandungi antibody yg berupaya melawan penyakit Vitamin A,B komples,C dan Asid folik antara vitamin penting perlu semasa menyusukan bayi Susu ibu lebih mudah dihadam berbanding susu formula Menyusukan bayi dgn susu badan akan membantu tubuh ibu kembali ke bentuk asal dgn lebih cepat Susu ibu berupaya meningkatkan perkembangan otak dan kognitif bayi Hormon oxytocin yg terkandung dlm susu ibu membantu mengecutkan rahim 80 peratus sel dlm susu ibu terdiri drpd 'makrofaj'. Sel tersebut berfungsi utk mbunuh bakteria,fungus dan virus Menyusukan bayi dgn susu ibu mengurangkan risiko obesiti dikalangan kanak kanak Susu ibu menyediakan nisbah kandungan lemak,karbohidrat,dan protein yg tepat utk keperluan bayi mengikut tahap umur mereka Ibu yg menyusu tidak boleh mengambil ubat-ubatan tanpa nasihat doktor Dari Sumber Majalah PA&MA 2008
@ Masthura Isa
==============================​===========================
SusuIbu Tidak Akan Menyebabkan Anak Obes..
Adalah normal bg bayi yg menyusu susuibu mengalami peningkatan berat badan lbh cepat berbanding bayi yg menyusu susu formula di awal 2-3bulan pertama.Kemudian berat badannya akan mula berkurangan terutamanya di antara usia 9-12bulan.
Sehingga kini,TIADA kajian membuktikan bayi yg menyusu susuibu akan menjadi individu bersaiz besar juga apabila meningkat dewasa.Faktanya,terdapat kajian menunjukkan bahawa bayi yg menyusu susuibu kurang berisiko utk menjadi kanak-kanak yg obes berbanding bayi yg menyusu susu formula.Bayi yg mengalami pertambahana berat badan lbh cepat sewaktu bayi biasanya akan menyusut berat badannya apabila mula bergolek,merangkak,berjalan dan berlari. Ini kerana dia terlalu sibuk dgn aktivitinya sehingga kadangkala kurang mkn berbanding sblm ini. Lemak yg tersimpan sblm itu digunakan sepenuhnya utk memenuhi keperluan diri utk meneruskan aktiviti fizikal di usia kanak-kanak..
Ingat! susuibu adalah makanan paling sempurna.Ia tiada kalori kosong.Amaun lemak atau kalori dlm susuibu tidak dipengaruhi oleh pengambilan lemak atau gula dlm pemakanan kita. Walaubagaimanapun,kita boleh mengubah jenis lemak di dlm susuibu dgn mengubah jenis lemak yg diambil.
Jangan sesekali hadkan penyusuan bayi dgn mengehadkan masa menyusu terus dr payudara atau menggunakan puting kosong utk mengalih perhatian bayi dgn harapan bayi mengurangkan sesi penyusuan susuibu.Tindakan sebegini boleh menggugat pertumbuhan bayi krn bayi memerlukan nutrien dan lemak utk pertumbuhan otak dan fizikal yg sihat.Hanya dgn berterusan menyusukan bayi,kita dpt memastikan bayi mendapat keperluannya dgn sempurna selain penghasilan susuibu dpt dikekalkan.
Info Dari Pn.Rita Rahayu Omar

Nurul Fatien
==============================​=====================


Tuesday, August 9, 2011

xsalah kot..

walaupun sy penyokong tegar susu ibu tapi xdela sy memandang sinis pd ibu2 yg bg FM tau.soriii byk2 klu entry sy ade yg mengguris jiwa.terus trg sy katakan yg sy pon mmg penah nak bg FM pd Akeef bambam sy tu sbb milk production yg tidak memuaskan sgt.no offense k,sy pon baby Formula Milk jugaklah..aiii baby dumex.hehehe.setiap ibu pasti tau ape yg terbaik utk anaknye kan kan???so peace ye mommies!!!

mase bf,mate anak tgk kite tu sgt cumil kan?hehe


Monday, August 1, 2011

Ibu susuan ^_^

breastfeeding mmg best tersangatla best sbb rase bonding kite dgn anak tu sgtla dekat.syg berlebih2.
tapiii..challenges jugak sgt bnyak.haha.terutama utk org yg kurang ilmu bf spt sy.hehehehe.

TIPS utk ibu2 yg tgh mengandung n tgh berpantang:

sila start ur pumping regime ASAP,2mgu after deliver ke?n walau penat camne sekalipun,silalah pump.huu.sbb sy dh terkena.seminggu sblm nak masuk keje baru nak kumpul stok,alih2 dpt kumpul 30 oz je n hambir hbs dh lps sebulan keje.jdnye skrg ni kais pg mkn kais ptg mkn ptg.

disebabkan MZ sy sgtla menyokong bf ni.huuu.die sgt melarang keras pemberian susu formula kpd Akeef.huwaaa,padahal sy sudah rase risau tersangat2 si Akeef ni minum banyakkkk.tu sbb bambam!!heee.

so,disebabkan terpaksa sgt2..takut bekalan susu si budak ni xcukup di bulan pose ni,sy telah mencari ibu susuan utk Akeef syg.ade 2 mummies yg sgtla bermurah hati nak donate ebm drg.terharuuu sgt..n thank you so much to Pa'a WawaNastasha Nordin untk pemberian yg sgt2 berharga utk Akeef.terima kasih sbb sudi terima Akeef jd anak susuan korg.n Akeef officially dpt seorang kakak (Husnul Iman Mohd Hafiz Muttaqin) n adik lelaki~yg beza 10 hari je dpd Akeef.hehe(Ariq Ikhwan b Mohamad Azli) namenye.

Utk anakku Akeef,selagi ummi n abi masih bernyawa,akan kami usahakan utk trus berhubungan dgn keluarga susuanmu supaya Akeef knl keluarga susuan Akeef.Akeef xleh kawen tau ngan kakak Iman n her younger sisters n the same goes to adik beradik Ariq Ikhwan sbb drg saudara susuan Akeef eh.

mungkin ade org x setuju kan ngan ibu susuan ni sbb susur galur die nnt,takut terkawen nnt ke ape kan?tp sy de wat backup ngan wat salinan IC n birth cert utk simpanan ibu susuan Akeef dan juga IC parent susuan Akeef ni sy simpan jugak utk ref Akeef di masa depan n also I have this blog for you to read later on my child.nnn tahukah anda yg Rasulullah saw jug mpunyai 2 ibu susuan Thuwaibah n Halimah.susu ibu adalah susu yg terbaikkkkkk di dunia dan apa salahnye kite wujudkan kembali tradisi di zaman nabi kn?kesianla kat ibu yg spt sy ni,yg kurang bernasib baik.walaupun begitu,InsyaAllah sy akan trus memberikan susu segar dpd ladang utk Akeef,susu EBM hanyalah utk backup n ummi Akeef takkan menyerah kalah!!caiyok!!!

eh kawan2 google for more info pasal ibu susuan ni eh.sy xmau ulas panjang pasal hukum.huhu.tp sy mmg penyokong tegar susu ibu smpai bile2.:P

semoga Allah murahkan rezeki 2 keluarga ini dan juga keluarga sy juga :D

Keluarga Ariq :)

Akeef ngan Kakak Iman n Mama Iman :)

cumil kan due budak ini??hehe


 
blog design by suckmylolly.com