Monday, March 21, 2011

BeIJiNg n TiaNjin Stoly!! ^-^ Part 2

09.01.2011 (Saturday)
kami kena bgn pg,dlm kul 8 kot nk gerak.bgn,then g bekfes.huish.pg2 sangat sojuk diluar.freezing cold.huu.Then bergerak g Kedai Jade.(hoho manyak jed mahal wooo).xde beli bnyk pun,tgk2 je.just beli souvenir.
pastu ktrg g kedai kristal.kat sini pun just window shopping coz alaaa,kristal manyak maa kat Malaysia.huhu.

Afterwards we went to Burning Cream Centre (tempat obat obatan dpd herba ya bapak2 ibu2)huuuu..di sana ade lecture le pasal produk drg ni,n penceramah drg ni pandai cakap Indonesia.kat sane,xde le ape nak beli sgt,just tgk die wat demo,"kite bakor je kite bakor je tgn die"hehehe.ni die yg bakor tgn die sendiri n then sapu krim tu walah within 10 mins dah elok dah luka die.

pastu dh tghri dah,Jessica (the tour guide )pun bwkla kami sume ke Restaurant Muslim yg berdekatan.sedap gak mknan die n siap de surau dlm restoran tu.best best.pas mkn terus solat.

diteruskan perjalanan ke GRRReat Wall Of China - yg ini klu sape dtg Beijing klu xpg rugi beso le kome.kan ke die one of the seven wonders of the world.Subhanallah,sgt terpegun dgn senibina die,yg klu xsilap sy smpai sekrg pun,engineers yg ade skrg ni pun xleh nak buat camne drg bina this wall.sangat lame nak build this wall,6 dinasti kot.n 2/3 dpd pekerja yg bina wall ni mati.hoooooo..sangat susah nak buat ini.best sgt2 dpt tgk pemandangan kat sini hokey.taaaapi mak yung dapat naik sikit jela,xleh naik tinggi2,teman duk jela kat bwh nengok suami teman,adik2 teman n even ABAH teman pun naik(wow utk abah)sakit2 kaki pun gagah jugak nak panjat.huuuu.

next place,g skiiiiiii...hoho.kat Rose Valley Resort.bestla tempat ni,sojuk lg dpd duk kat Great Wall tu.dptla kitrg merasa salji n maen ski.eh tp sy xlehla maen ski,once again tgk kanak2 riang bermain(MZ,amore n pidot)

lepaih tu p mkn, n g tido.taaapi,kat bilik sy aircond merangkap heater bilik tu cam pelik xleh nak set suhu bpe yg kite nak.ni jela yg xbestnye spjg kat sini.kitrg terpaksa berkomunikasi cam ayam ngan itik nak mintak technicalservice suh drg repair.n in the end tak resolve jgk mende ni.masalahnye bilik ktrg panas sgt,temp dlm 30'C.suhu bilik pun 26'C kan.panasssss,rase cam nak tido luar hotel plak.(tp krg jd iceman plak krg klu tido kat luar)hahaha.

10.01.2011 (Monday)
breakfast @ hotel as usual.mknn same je xberubah pun.xpela.asal halal sudah kan.huuu.heading to tian na men square perjalanan sejauh 3 km (eh eh betul ke?dah lupe)tp mmg jauhla.sbb sebelah tianamen square ni de mao ze dong mouseleum (dlm tu ade bersemadi mumia of mao ze dong) china's first president. then berdekatan dgn tu adalah the forbidden city (long journey)penat jalan but it was fun!!!berposing sakan sana sini.kekeke.best 20x.
After a really long walk we went to a foot massage centre.n woweeeee sedapnye meletak kaki kedlm rendaman air suam bercampur herba but sadly mak buyung takleh diurut sbb takut terberanak kat situ krg.haha.but org lain sume dpt massage kaki secara free.bestnye la..jealous ni sigh~
Pas massage massage then we went shopping @ handbag warehouse(gred A)punya beg.hehehe.bersinar2 je mate nengok.but mind u,kena pandai bargain ye,klu xpandai,habislaaa dpt rege mahal.
pastu g hard rock cafe jap,beli brg yg org pesan,amik2 gambo then ciou balik hotel.zzzzzz


11.01.2011 (Tuesday)
our fourth day,g silk store(bowing sbb mahal)hehe then tea house(we learnt how to drink tea chinese style)okla.then went to Olympic Stadium.sangat cumil stadium sarang burung itu n the kompleks renang sangat shantek.mlm2 klu pasang lampu lg shantek.huuhu.masa g kat sana angin bertiup dgn kencangnye n sangat sejukkkkk,sampai berdesing telinga cam nak pecah.whoaa what an experience,xpenah rase sejuk tahap ini.tahap super duper sejukkk.then g jewelery shop which is own by a Malaysian chinese(banyak citer dpt dpd die about China from his point of view).then g summer palace(kire cam istana hinggap maharaja china masa musim panas)mak aiiiiii,sejuk giler jugak kat cni.tasik habis jd ice.my dear hubby tu teringin nak pijak atas tasik tu tp dangerous tu..of cosla i x bagik kan.krg jatuh krg.ishhhhh.tp mmg ramai yg jln atas tasik tu walaupun ade signboard kate xleh(well rules are meant to be broken)hehehe.then we went solat to a mosque,solat dlm keadaan terketar2,imagine how.hahaha.
pastu g pearl market n wang fu jing shopping street kowt.besttttt sbb banyak brg murah n again kena pandai bargain.hehehe.habis sopping balik tidoooooo. 

12.01.2011 (Wednesday)
Our last day,alaaa rase sayu plak nak tinggalkan Beijing nih,huhu.kat Malaysia panass!!kekeke.tp Malaysia masih tatap menjadi pojaan hatiku!:P arini xde ape sgt coz kitrg kena bergegas ke Tianjin to catch our flight @ 3.50pm.perjalanan ikut jalan hiway amik masa 2jam.taaaapi kami memilih untuk merase menaiki CRH.hohoho.---->the fastest train in the world for the time being.syok oooo.xrase langsung kelajuan die walaupun speed die sampai 350km/h.laju kan?klu bertembung ngan train rail sebelah,1 sec je dah hilang dah.amazing!!!jadi perjalanan 2 jam pun suda jadi 1/2 jam saje.hehehe.
sampai sana cam awal le plak,so our tour guide mula2 suggest kitrg g taianjin culture street dgn bagi die 20 yuan utk naik teksi kat sana.malangnye kitrg yg suda kesengkekan xdapekla nak ikut suggestion die kan,ingat nak lepak2 je kat stesen tianjin tu,taaapi lucky us the tour guide and the driver bermurah hati belanje kitrg punya tambang cab nak g culture street tuh.waaaaa,baik kan drg.so sgtla recommended Jessica n the bus driver tuh klu korg nak g China.hehehe.
Kat culture street banyak brg2 traditional cina la kot,brg2 semayang drg,so kitrg just jln2 cuci mata jela.posing2 sana sini.hehe.then our bus sampai n bwk kitrg ke airport.sob sob sedih.ntah bilela dpt g lg ke sini.
Kat sini gak,MZ n I nak ucapkan berbanyak2 terima kasih kat mak abah yg sudi belanja kami sume makan angin.hohohoho.n hopefully kite dpt sama2 menunaikan Haji with the whole family ,ni abah's wish.hopefully dapatla.Aminnnn..
zài jiàn ! (gudbye)













Tuesday, March 1, 2011

sukeee

sgt syok bace ini entry..klik sini ye.


 
blog design by suckmylolly.com