Tuesday, February 22, 2011

nak bersalin di mana?

hrmmmm..hot topic ni.klu tanye pokcik google banyak gile forum2 yang membincangkan ttg hal ini.setiap individu pasti lain experiencenye dan sy seronok membaca pengalaman2 mereka.hehe.taaaaaapi hati ini lebih tertarik nak ke Hospital Selayang(hospital gomen) sbb ape???mari kite list down pro n consnye ye




+ ia adalah hospital rakan bayi(HRB) yg menggalakkan penyusuan susu ibu sejurus selepas melahirkan anak.xkirela sama ada anda melahirkan secara normal atau c-sect.anak anda tidak akan sekali-kali diberikan FM oleh staff hospital ini.
   (mmg sy sgt teruja nak susukan anak ini,dpd pembacaan sy,banyak hospital private masih banyak lg yg    insist nak bagi baby kite formula milk (FM)  sbb nak suh kite rest..which is a big NO NO to my baby)my baby needs the colustrum that I'll produced ,bilemana colustrum ini sgt penting utk baby di awal kelahiran utk membina sistem imun badan die.
facts:kolustrum hanya keluar pada 3 ari pertama selepas kelahiran,n oleh sbb itu rugilah anak anda jika xmendapat khasiatnye.

+suami boleh temankan semasa kite nak push push tu.huhu.(sy mmg nak suami sy melihat sendiri proses kelahiran baby kami)sbb die penguat semangat sy,n nak die tengok camne susahnye bersalin itu.hoho
(harap2 sy dpt bersalin normal sbb klu c-sect suami xboleh teman :( ) tlg doakan ye..

+baby rooming in bersama dengan si ibu(24hrs).which can develop bond antara ibu dan baby selepas kelahiran.(dlm sakit2 pun kena tukarkan pampers sendiri)which I think is good bcoz practice itu penting,n membuatkan si ibu belajar utk menguruskan anak dgn lebih cekap.lagi,the most important thing mmg sbb nak breastfeed anak la.
sbb,baby baru lahir ni kite kena selalu bagi die mamam susu kite tu,yg akan boost lgi pengeluaran susu kite.

+ kos.ermmm,bg sy suami sy mmg mampu nak hantar sy bersalin di hospital swasta,utk normal delivery masih affordable utk kami.tp klu sy mengalami komplikasi nnt(kalau ye,mintak dijauhkan nauzubillah),agak tinggi kosnye dan saya tidak mahu membebankan suami sy dgn itu.walaupun suami sy insist nak sy bersalin di private hospital tp sy prefer di hospital gomen :)sakit bersalin itu tetap sama walau dimana kite berada kan,banyakkan berdoa moga Allah permudahkan urusan kite n hopefully urusan bersalin sy nnt dipermudahkan dan saya mendapat layanan yg baik drp doktor2 dan nurse2 di hospital nnt.(we have to think positive kan kan?)
dan lagi sy adalah seorang public servant,n kosnye free saje bile bersalin di hospital gomen ini)huuuuu

+rumah sy tersangatla dekat dgn hospital selayang ini.hanya 2-3 min naik kete udah sampai.hikhik,dr rumah boleh nampak bumbung sepital nila.sgtla senang bg sy.huhhuhu.(lagi pulak sy dgr fasiliti hospital ini bagus,hospital ini masih baru n ramai pakar ade kat cni)

+dan lagi,sy terpengaruh dgn kak Farah Farhan ala founder sarakids tu.kan saya pernah ikuti kelas penyusuan dengan die,so melalui pengalaman die,sy rase bersalin di hospital gomen ni not badla.sbb daripada 3 org anak,2 org dilahirkan di hospital putrajaya,dan die berpuas hati dgn layanan yg die dapat.Anak ketiga die dilahirkan di hospital private,kak Farah ckp mmg die selalu kena ingatkan nurse2 disana agar xbg FM kat anak die.leceh kan cm tu kena remind selalu.utk membaca lebih lanjut mengenai HRB ini sila klik di sini


+ramai org ckp staff2 di hospital gomen ini garangla,org ramai sgtla,xselesa apela.sedikit sebanyak menakutkan sy.tp sy berdoa tiap2 ari agar saya mendapat layanan yg baik drp mereka.bukan sume org mcm tu.hanya segelintir je yg camtu.


+owh oh sy lupe,klu bersalin kat private kite leh pilih gynae kan,yg Islamic n doktor perempuan.Selesa utk kite kan.

anyway ini hanyala pendapat sy,n sy belum experience pun lgi sume2 ni.this is all from what I've read n heard.Sy bukanlah jurucakap hospital gomen ini,hehe,itu semua terpulang kepada anda utk membuatkan keputusan.Mungkin utk ank sy selepas ini,sy akan bersalin di private.who knows rite?kite hanya merancang Allah yg menentukan. n I certainly hope for the best.:P


0 comments:

 
blog design by suckmylolly.com