Thursday, January 27, 2011

BeIJiNg n TiaNjin Stoly!! ^-^ Part 1

ok,citer ni sudah masam,kusam serta berkurap.haha.malas tul sejak akhir2 ini(eh eh bukan selalunye mmg camtu ke?~sigh~)..ok ok
Let the stoly begin ....

07.01.11(Friday)
Hari sebelum bertolak,sgt sukeee,sbb sudh cuti,amik doc's permission (letter)utk naik flight walaupun Airasia punye polisi membenarkan expectant mom yg bwh 28 mgu (mase tu sy dlm 25-26 mgu preggie)utk terrrbang tanpa kebenaran doc.tp sy buat backup,in case papehal.yeah,after jumpa doc,xpacking2 smpai ke mlm,ape kejadahnye,excited nak pg tp packing punyela malas..c c malas lagik.hikhik. Owh,hampir terlupa sy,sblm nak pg tempat sojuk ni haruslah ade persedian untuk mengkaver tubuh badan mugil ini dengan pakaian2 tebal.hoho.n as for us,winter coat sudah dibeli bundle (murah je dik non) dlm RM 25-30 je satu.dpd beli yg baru yg beratus-ratus hinggit tu..huahhh.tak kose teman,bukannye nak duk setaun kat beijing tu ha.huhu.pastu cap,mafla n glove dibeli di Sox World.(dlm RM 60 satu set)n wool socks (RM 20 dpt 2 pairs)hrmm lagi kena ade Long John (tp kami decide beli kat china je,sbb kat sane 50% lg murah dpd Msia)huhuhu.

pastu duduk menung2 tengok umah.tgu the my hubby n the rest of the family from Taiping n KL n berkumpul di rumah sy di Selayang.Mlm tu xtido pun kitrg,tido2 ayam je kot,sbb flight kul 8.30 am,n we have to gerak fr Selayang dlm kul 4pg cmtu.hoho

08.01.11 (Saturday)
Kul 4am,kitrg gerak dengan baggage melambak2.haih,sampai Sepang,singgah umah Pak Ndak Kama (mintak tlg hnto n jgakan kete)time kasih Pak Ndak n Mak Ndak(sbb sudi tlg kami sekeluarga).Kitrg smpai kat LCCT dlm kul 6am,check in.disebabkan baggage melambak kitrg pre book pun 15kg je kot terpaksala tambah lg 30 kg (tambahan 15kg=RM 30(prebook)klu kat airport kena RM40.so better pre book on9 dulu blm bertolak.save sket :P.hehe.Mak Yung ini juga kena declare yg sy preggie,n kena plak bg doc's letter(nasib de wat backup)lego den,krg xpasal2 kena tinggal sensorang kat Mesia.menangis x berlagu teman.haha.suda settel sume,kami terkocoh2 cari surau nak solat Subuh,nasib dlm terminal ade surau,after dh solat,trus gerak nak naik flight suda.gudbye Malaysia.hehehe.
Perjalanan amik mase 6hours.Tido bangun tido bangun,xsampai2 lagi..haish..sungguh bosan duk dlm plane.hoho.Akhirnya dlm 3pm sampaila kami di Tianjin Binhai Airport.cop2 lagi satu tips,klu nak tukar duit,baik tukar kat mane2 pengurup wang kat Malaysia dulu sbb kadar tukaran di China sgt mhl.baik tukar siap kt M'sia.(tp jgn tukar kat bank sbb rate bank pun mahal)g la kedai money exchange kat mane2 dulu kat Msia k.

Eh sori ye entry ni panjang le pulak.hehe.taknak bace xpe.ini catatan memori sy.nnt bile2 leh bace balik.:P.kembali kpd stoli td,sampai2 je airport nk terkucil le plak,mklumla sy kn pregie,mstila nk terkucil je kn,haha.Masuk je toilet,dh kencing siap sekali bila nak basuh....

takde air daaa....haha.klako.terpaksa beristinjak ngan tisu jap.kuar2 ade mkcik dr Msia jgk ckp,kt china ni dlm toilet ne de air kena bwk botol kosong isi kt sinki dulu,bru masuk toilet.huwaaa,patutle g2 rupenye.teman g la amik botol n isi air pastu basuh.hehe.(so sape2 nak g China,sile prepare botol kosong didlm beg anda ye)

Our tour guide Ms Jessica suda tgu kitrg n bwk kitrg kuar dpd airport.Otw nak g bas,huishhhhhh xleh teman nak kabo sejuknye dengan anginnye.menggeletor weih...-3 ke -5 kot.waaa.sejuk xterkate.haha.opah kitrg (opah dh pnh g Europe)die ckp suhu Beijing n Europe beza tul.sbb die kate kat Beijing lg sgt sgt sgt sejuk dpd Europe.hoho.sian opah terketor die.tp die kuat tau.hehe.Tips lagi : belila kasut yg fully cover ur foot ye kwn2 ,sbb sejuk die sampai ke kaki dn ke tulang) :P.n anda xakan sedo bile mase hidung anda dan mulut anda merembeskan cecair keluar.huhu.ckp leh tersembor ayor liur.(adele sorg tu yg jdik cmtu)kitrg xde.hehe.hidung asik berair je.mate pun asik berair(ni mmg sume jd cmtu)so mask tutup mulut n hidung or mafla sgt2la membantu anda ye.

Dipendekkan cite kitrg naik bas,then g Acrobatic Show.pas show tu kitrg beli long john kat tmpat acrobatic tu.murah klu nak dibandingkan dgn harga long john di Msia.Dinner at Muslim Restaurant n then masuk hotel.tido. :)


ni gambo laki bini tgh berperang.keke.



to be continued...hahaha..panjang lg neh.c u soon.daaa








0 comments:

 
blog design by suckmylolly.com