Wednesday, June 30, 2010

Sanggul tinggi ape hukumnye??

Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.Rasulullah s.a.w bersabda:Quote::“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”–hadith riwayat Muslim.

x elok tau korang pakai tudung bersanggul tinggi ni,ade yg kate HARAM trus.so sy tanak komen pape ttg hukum ni,sbb saye bukan ustazah.hu2
suggestion sy ,klu mase wedding mak andam suh tinggikan sanggul ke cantas kening ke.pleaseeeeee say NO ye kawan2.

ok,setakat itu saje tazkirah untk ini hari.Renung2kan dan selamat beramal.huhuhuhu :)


Monday, June 28, 2010

Mrs Za'im???

Life as Mrs Za'im.Everyday is a happy day.Eventough sedikit penat,sbb baru2 ni kena kemas rumah,weekend je kena pg melawat sedare mare utk sesi suai kenal.cewah.so xde mase nak rest sgtla.pg2 kena bgn awal siapkan itu ini,rempuh jam yg sangat teruk di kl ni utk pg keje.huhu tapiiiiiiii puas bile.dapat peluk n cium hubby setiap hari,satu anugerah yg xdpt digambrkan.sgt best.sgt berbeza dgn peluk teddy bear,huuu.sangatttttt beshhhh.Diulangi sangaaaaattt besh!!!!.itu jela dulu..nnt kite sambung lagi ek.daaa


Tuesday, June 22, 2010

Ayam Masak Merah Kg Naran Slim River :P

 resepi ni sy mintak dpd kawan baik sy mase smka dulu..sbb sampai skrg ayam masak merah mak die ni,plg power n superb pernah sy rase..hihihi...thx niza..nnt kite try masak..keke

anizasuriati: ha...
anizasuriati: resipi ek
anizasuriati: kalo ikutkan ade mcm2 versi...yg kwn2 kite msk la...
anizasuriati: ikut mak kite
anizasuriati: bahannye:
anizasuriati: 1-serai
anizasuriati: 2-bawang putih
anizasuriati: 3-bawang besar (merah/kuning tu)
anizasuriati: cili boh(lada kering da blander tu)
anizasuriati: sos cili-biasanye pakai meggy(anything will do)
anizasuriati: minyak
anizasuriati: n mesti la ayam...kakaka
anizasuriati: mule2...
anizasuriati: ko hiris la halia n bawang putih n tumbuk dlm lesung batu...-blander pun ok...
anizasuriati: tp kite biase tumbuk je
anizasuriati: kalo tumbuk..campur sket garam kasar..utk melancarkan proses penghancuran halia
anizasuriati: then...
anizasuriati: ko tumis bende tu kat dlm minyak yg telah dipanaskan dlm kuali
anizasuriati: sket je minyak..pandai2 la ko bajet
anizasuriati: da agak2 kuniing keemasan..n naik bau...ko masukkan plak..cili blander td
anizasuriati: tumis la smp cili tu masak...(kalo x masak betul..x sedap jdnye)
anizasuriati: tp jgn hangus k...lg x sedap kang...kakakaka
@syizz aZaM: ok2
anizasuriati: sambil2 tu ko masukkan garam secukup rs n sesudu gule...-agak2 la bg seda...
anizasuriati: pastu bile da  masak cili tu..ko masukkan la sos cili td.
anizasuriati: yg ni xyah lame2...pastu buh sket air masak bg kuah die agak2 cair
anizasuriati: then....agak2 da dlm 30 saat pastu..ko masukkan ayam yg da digoreng
anizasuriati: tgu jap smp kuah tu kering sket..(sbb td da buh air kan)
anizasuriati: xyah kering sgt
anizasuriati: kire pekat la kuahnye..
anizasuriati: dan siap - WALLA
anizasuriati: ayam masak merah


Monday, June 21, 2010

Wedding day stowy!!!

haaaaaaaaaaaaaa..dah lame kan saya bercuti..keke..ni nak stat keje balik..haish..cam susah je nak fokus so kiter tulis blog jap..haha..(ni mengulor namenye)hiiii

hrmmm pe ek nak cite...it's been a whole hectic week for me sejak dpd cuti 9 Jun aritu sampaila ke arini..penatnye xsudah2..huhu..but hati senang..penat pun xpe..hihi :)
nila kronologi kisah saye..sikit2 la ek..nnt bile senang sy update lg..with gambo..of cos..skrg gambo kat Mr Z punya thumbdrive..xleh nak upload kat cni lg..

  • 10 Jun 2010 - Khemah sedang dipasang dan disiapkan ptg tu..pelik gak tetibe kaler hiasan khemah tu warna hijau kuning..kedah la plak..lari dr tema ni..huhu..belasah jela labu..hhu..tp bile khemah pengantin dah siap pasang..punyela lawa...cantikkkk..pandai abah n mak pilih..time kasih..mmg kena ngan tema maroon n gold..with roses as a background..so sweet..bangku pengantin yg beso gedabak(sampai aku yg kocik ni tenggelam)tp kerusi tu cantik..hehe
          Then,rombongan lelaki dpd Klate sampai..sy xsempat nak beramah mesra pun.bz giler kat     dapur.ramai sedare sampai..mak abah la layan drg..n then hanto ke homestay.
         
          Malamnye...sy mula2 nak wat pandai makeup sendiri,sebab nak save budget la kunun..haha..tp xpandai nak lukis2 muke sendiri nih..naseb baek la ade mak andam bidan terjun dtg drp sungai besi sanggup melukiskan wajah beta ini...fuhhh terselamat dpd bermuka huduh..kekeke..thx yong lin dan assistant2nye kak yani n kak shima....luv the makeup.. :P
then after siap dlm kul 9 lebih,sy dgn adik2 n cousin2 (girls je eh)duk la menunggu dlm bilik..adik saya ninot ckp "Kak Long ramai giler org kat luar" ...mase tu dah berdebar dah tp control lg..hehe..Mr Z pun dah sampai tp Tok Imam xsampei lg..u know why...hehe..sbb ade 4 couple tok imam tu kena nikahkah mlm 2..kami pasangan yg ke-4..pukul 10.30 mlm bru tok kadi sampai..fuhhh..akhirnye..

Jeng jeng jeng...Mr Z dan abah kesayangan saya mengambil tempat di atas cior (kusyen pengantin tu le,org perak panggil cior)hhehe..sy pun same duduk bersama dayang2 di belakang tabir..cewahhh..haha
Syg sy ckp mase ni die dah nebes dah..tgn terketo2..tp sy relax je..hepi memanjang..hahaha..tp sebenonye sy cuak jgk..lidahku basah dengan zikir..sbb nak tenangkan hati..

Finally dgn sekali lafaz,Muhammad Za'im Zaki Che Mohd Nasir dan Nurul Asyrah Ahmad Azam selamat disahkan sbg suami isteri dan dinikahkan sendiri oleh abah saye yg comel..hehe..alhamdulillah...
Time tu sy sgt hepi..xdela nangis2..haha(pengantin terover heppi,nape ek x cam pengantin laen,nanges mase nikah)sy laen..ni namenye pengantin giler..hepi sampai xhengat nak nanges..hihihi
tp sedih sbb skrg sy dah jd isteri org..bukan bwh jagaan mak dan abah dah..kak long sedih..deep down inside sedih tuuu...xnampak je.
  • 11 Jun 2010 - seperti yg disuggestkan oleh mak andam rasmi sy (Butik Pengantin Tirai Kasih) Kak Ros ,sy dtgla dlm pukul 9pg utk dimekapkan..tapi..............mak aiiiii...ramai giler pengantin tgh tgu utk dimekap..huwaaa..kena beratur la plak...sy dapat no 7 dpd 9 org..nasib bdn la...tup tap pukul 1230 baru siap mekap n pakai baju...habis plan,ingatke nak suh pengantin lelaki dtg kul 1230 tp xjdi disebabkan...sy yg terlambat ...cedey...ramai guest tunggu pengantin smpai xlarat nak tunggu dah...sowiii...sgt...despite the lateness....I really lurve the baju n the mekap...sooooo sweeeeettt...kredit to my mak andam..kak ain ke pe tah name die...tp cantik sgt die conteng muke sy ni dpd not so cantik to gorgeous(cewahh..ni angkat bakul masuk sendri ni)haha..Dlm kul 12.45 cmtu sy smpaile rumah,punye la tergezut ,kete berdirit-dirit...ramainye org...kecut sy...abah n mak mmg ramai kawan...sedare pun dah ramai..tmbah lg kawan n jiran..(kami sbg tuan rumah sgtla sibuk sampai xde mase nak bergambo pun)cedey2                                                                                                                                                                         Sy pun masukla dlm bilik,tunggu le plak Mr Z dtg sbb die ckp nak tgu Zohor..plus hujan lebat lg..lame gakla kena tunggu..sbb dlm kul 2.30 ptg baru die sampai..xpela(lagipun sy yg menyebabkan kelewatan tu)pasrah jela..hehe...mase tgu die tu ramaile yg dtg masuk bilik..n antaranye kak Ayu,(my nanny mase kecik2 dulu)lame giler xjumpe rase terharu sgt die dtg..thx kak ayu..n my friends,Alia Diana Nordin n Lee..korg tlh menceriakan hariku..cewah..riuh ade korg..xla bosan duk dlm bilik tu..hohoho..Kul 2.30..Mr Z pun sampai...kitrg masuk..then mkn...then beramah mesre ngan tetamu..amik gambo..simple je..ingat nak shooting pkai baju pengantin esok hari di Taman TasiK Taiping nan indah itu bersame fotografer kami Amore (adik aku ni) haha,,,tp sbb sume dah penat..postpone postpone smpai skrg xbergambo lgi..haha..xpela at least sume dah selesai..
    Barakallahulakumawabaraka A'laikum Wa Jama'a bainakuma fi khair....(ade lgu Maher Zain nyanyi doa Pengantin)sygnye xde org pasangkan mase kenduwi..sedih tul..xpela kitrg nyanyi sendiri..hahaha..

    Terima kasih kepada semua yg sudi hadir dAN memeriahkan majlis..kepada keluarga dan sanak saudara yg telah bertungkus lumus menjayakan majlis...a lot of thx...semoga hidup kalian diberkati Allah..Doakan kami bahagia sehingga ke akhir hayat kami...:D


    Tuesday, June 8, 2010

    My oldies blog

    ni my first blog yg sudah bersawang ...huhu..saje nak tempek kat cni..senang sy nak bace balik..

    @syizz territory


    A tribute to our friend..Muhammad Aizuddin bin Muaz

    This morning I received a facebook message from our friend Muhammad Aizuddin bin Muaz aka Din ..ding dong perhaps..huhu..and unfortunately the most important person I can say to attend our wedding can't come because of his work...It's frustrating..T_T

    His holiday has been approved brg dah siap packing n then his boss urged him to do other works..what else can I say..It's his job..apelah daya saya nak menghalang..First of all thanx to Allah coz of Him we met,then fallen in love then insyaAllah will getting married on this Friday..but if it's not because of this person named Muhammad Aizuddin bin  Muaz,maybe Asyrah n Za'im still doesnt know each other..Yup..Din is our matchmaker..our "telangkai"..huhu..disebabkan diela kami dapat berkenalan..bermula dengan friendster...then berhubungan melalui YM setelah Din mempromotkan rakannya ( a member of Happy Gymmers)huuu semasa mereka berada di UTP..

    Actually aku upset sangat sekarang ni. For me this is THE wedding I must attend. I mean, the joy is definitely different. Knowing only the hubby or only the wife is normal. Most the weddings I attended were like that. Knowing both... Honestly, I don't know. All I can say is; the feeling is different.
    Ayat ni wat sy sedih...mmg Din kawan rapat kami..I knoe him since from SMKA Slim River...we were classmates mase Form 2 ,Form 4 and Form 5..Then after SPM  die masuk UtP and segeng Happy Gymmers dengan Mr Z..

    To Din jasa ko akan akan kami ingat hingga akhir hayat kami...terima kasih terima kasih  dan terima kasih yang tidak terhingga daripada kami berdua..Jaga Awin baik2..n kami tunggu ko jemput kenduri kawen ko nnt eh..:)


     
    blog design by suckmylolly.com