Thursday, December 30, 2010

Susah tapi Indah

xsangka ye ,being preggy ni sgt bnyk pancarobanye,cakap je sakit ape,pedih ulu hati,muscle cramp after berjalan shopping xhengat dunia(hehe),rase nak pitam after lame2 berdiri even mase memasak pun bley rase nk terjatuh(so kitchen is off for the time being)huhu,demam,selsema,prolong batuk,foot swelling..etc..u name it,sume sy dh penah rase,smpai rase takut nak pegi beli lunch sorg2.huish.camnila kot mase mak mengandungkan kak long dulu,baru tau nape Allah angkat ibu ke darjat yg tinggi,3 x Rasulullah suruh kite muliakn ibu pastu baru bapa.Well no offense ye kaum bapa,tp ini hadith nabi.hehe.

To my dear mak,Thank you thank you thank u for carrying me around in ur belly for 9 months without complaining,for the pain that u endured while giving birth to me(it's priceless!!)for raising me up being who I am right now,though I'd had make u sakit hati along the way for not doing as u said,for not listening to ur ceramah attentively,for not helping u at the kitchen..hehe..but Mak still can forgive me rite..Mak,U will always be an angel to me n adik2.May Allah bless u mak.I LOVE U SO MUCH,WE LOVE U SO MUCH!!

Dear lil baby in ummi's tummy,ummi xkisah sakit2 mase ni asalkan u're growing healthily in ummi's belly until the time's come to give birth to u n u will grow being a  good,obedient,healthy human being,it's worth for all the pain I've had syg.hehe.tp kuar after 36 weeks tau syg,jgn overdue jgn before due sudah.:)..ps:rase cm dh tau,gender my baby but let the secret be mine je..huhu

Being pregnant itu susah tapi indah especially when the baby kicking around,kick sana kick sana.seronok dpt rase.Alhamdulillah.n here's the 23 weeks ++ pic of our lil baby.

yg bulat beso tu kepala kot.hihi.bley plak xsure.haha.yg penting cukup sume sifat.:D


Sunday, December 19, 2010

cer citer cer citer

ni nak citer la ni.hehe.HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH besttttttt giler.haha.
kelako xhengat,saket pewot teman gelok.hihi.dengan slang peyroknye mmg 'memancor' habis la kebest'an cite ni.huu.mengkome mengkome sume mohle kite sume same2 gegorkan panggung.nengokla cite hantu kak limah ni.idoknye rugi.berbaloi-balai kome pegi nengok.

alkisohnye,lepaih nengok cite hantu kak limah,suami teman banje lg tengok wayang lagi satu,alaa tengok citer omputih le pulok..haha.cite omputih kite ckp omputih.huu.NARNIA VOYAGE OF THE DAWN TREADER.is this movie the last sequel of it's trilogy?if it's a yes,I gotta watch this movie again,coz I slept in the cinema,it was not becoz of the story,I think the movie is ok but pity me,if I watched a movie late at night,I will fall asleep while watching it no matter how great the movie is!!..huargh my hubby have to dload this muvi again for me to watch .lalalala.



p/s:anyway,a zillion thx to my hubby coz sudi banje isteri die tgk wayang.nnt dah ade anak kecik,payah dh nak nengok wayangnye..mmmuah...tenkiu yayang ..luv u so much!!


Thursday, December 16, 2010

Entry xtau nak bg name ape. :P

hoho..ptg2 sgt malas nak bekerja,jdik curik masa tulis blog.haha..

untuk adik sy Asilahtul Hanna aka Nana(ini sy je yg panggil)huuu,cikinon,gimuk,kak na...banyaknye name kome ni..macm2 bahase ade..sorila lambat publish kat blog(birthday die 5 dec yg lalu)..Happy birthday dear sis..da same da umur kite.hehe.wlaupun kak long sudah mau tambah satu lagi angka umur next month.sori xde hadiah nak kac,dh survey kat sogo tu,tp xde mende yg menarik perhatin.hehe.so wish jela yg mampu.


Nana,

komela,kwn baik Kak Long dunia akhirat,sejak kome lahir smpai sekrg.
Waktu susah waktu senang,kome selalu ade.Terima kasih coz u'll always there for me.Sori if Kak Long wat salah ngan kome(mmg selalu pun kan)haha..I love u so much dear sis!!

lg satu,congrat to Mak Uda Mariany yg tlh dilantik jd ahli dewan negara.hehe.teman baru terbace kat Utusan kejap td...kla bubye


BF class!!

hrmmm,sabtu lepas (11/12/10) sy n incik suami pigi kelas.hoho..sgt best ini kelas.dikendalikan oleh Pn Farah Farhan (Kaunselor Laktasi) yg besh!!...Kak Farah ni selalu gak kuar paper n magazine cam Pa&Ma..org Peyrok jugak..bangga teman..huhu..semenjak preggy ni sy mmg byk membaca pasal BF ni..sgt teruja nak susukan anak sendiri.so untuk memantapkan lagi ilmu,kami join the class..xrugi pun,lgpun affordable(RM50/couple)diskaun hujung taun.hehe..banyak ilmu dpt n semoga leh apply mase si kenit tomei ni lahir..tenkiu MZ sebab ikut teman...support dpd suami sgtla penting ye puan2...maklumlah nak berbelanja utk gadget menyusu,a lil bit expensive,so si die kenala faham,kite juz nak yg terbaik utk anak kite..lagipun,sebenornye BF lg jimat dpd bg anak kite susu formula.

mehla tgk gambo keme berdua n rakan2 yg lain mase ikut kelas ni..
klik sini..
selain tu leh bace ttg BF ni kat blog Kak Farah..so mommies n bakal mommies berikanlah makanan yg terbaik untuk anak2 kite..last but not least BF rock babe!!huhuhu


Monday, December 13, 2010

baby kick!!

huuu..alhamdulillah selepas lame menanti akhirnye rase jugak baby kick!!3 times ok ..hehe.on 12 dec 2010.about 21 weeks n 2 days being preggy baru dpt rase.syukur..bravo anak ummi,next time kick banyak2 sket kac abah dpt rase jugak k.


Sunday, December 12, 2010

Starting...

Starting today saya telah menanam tekad dan azam (eh nama abah sy)haha untuk menjadi pro BF mummy..say NO!! to formula milk to our lil one dr saat die dilahirkan ke dunia ini.hehehe.Moga Allah permudahkannya.Amin.


Thursday, December 2, 2010

am I rude??

today,i got a msg from an unknown number n surprisingly she knows my name ,so I replied her back by asking who's this,n she simply told me that she is  my hubby's cousin.without any name mentioned.

afraid that someone could be laying some pranks on me,I asked till she gave her name..but hey why should that lady mad at me bcoz all I want to know was just her name, yet she told me that my msg look like I'm angry and msging "someone else" is far better than sending msg to me..by all means,go n bug her la..I dont even care..daaa...what the heck,haishhhh...she brought my heat up higher this morning..tensen tul dowh!!!!!grrrrrrrr!!!!


Friday, November 26, 2010

sick sick sick

I am feeling so weak..haha.sbb kena ujan smlm.tp still gagahkan diri g kijo..Ya Allah kuatkanlah badan ku ini..:((


Monday, November 8, 2010

Welcome Nur Darwisya Damya

aiyakkk.gambo kat dlm hp MZ le.xpe nnt kite upload.hehe.lahir on 3rd Nov 2010 at 3.03pm.cam nice date..banyak no 3 inside.hoho.beratnye 2.7 kg je.haluuusss benor!!takut teman nak pegang.hehe.

anyway,mak longnye dpd Kelantan sgup dtg KL wlaupun hnya cuti sehari je.maklumlah ank sedare sulung katekan.bertuah Mya eh..due2 belah mak dan ayahnye diela cucu sulung..huhu.pengarang jantung.cewahh..semoga membesar jadik anak yg  solehah ye Mya ..hrmmm..sy dan mZ dapatla gelaran mak ngah n pak ngah.keke..best giler tgk baby.comel n mate sepet cm papa die!!

k dah dpt gambonye.presenting....

:
:
:
:
:

Nur Damya Darwisya


ni kisah lain plak.hehe.lepas g ngan adik beradik in law saya tgk Mya ..kami pun bergerak menuju ke Putrajaya.nak bawak Along jalan2 kat Alamanda.syok jugakla g maen game sume kat sane,sampaila waktu Maghrib,waktu nak solat tu org tuuuuuu dia,ramai giler beratur nak solat.!!huhu.tp bagusla kan,at least kite tau ramai jugak yg still jaga solat.tp patut kena sedia ruang solat lg besar la kot.jemaah rmai sgt.usai solat dh kul 7.50 camtu nak dekat kul 8 pm.Flight Along dlm kul 8.50pm cmtu,tp gate will be closed at 8.30pm.

mula2 relax lagi,sbb rase cm dkt je Alamanda dgn LCCT tu,mase tu tot tet keluar dpd sana kul 8pm then MZ dh stat GPS die,sbb x familiar lagi jln kat sana eventhough kami baru 2 mgu lepas g LCCT tu.nak jadi cite,GPS die xleh bukak plak,n spjg jln tu MZ leh relax je bwk kete 80km/h cmtu.haishhh,Along kat belakang dh risau dah,"de ke x ni?"(dan ke x ni) ckp Klate jap.hehe.MZ ckp "de" flight klu 8.50pm kan.tp Along ckp gate closed kul 8.30pm.takut xsempat,dengan selambe MZ bawak slow jugak sbb nak cari satelit punya pasal.aiyoooo,rase cam nak tlg tekankan minyak je time tu,nak bagi kete jln laju sikit..haha.(tp takut sbb xreti jln)krg tah mane2 la si asyizz ni bawak kete tu.keke.kami sampai dlm kul 8.27 cmtu.n sikit je lagi gate nak tutup.n Along org last masuk plane.tula incik suami,I've told u kan,tanak dengar ckp org.hihi.xpela,apepun Along selamat sampai KB dlm kul 9 lebih.sori ye Along,sbb kami, Along terlambat.nasib x burn flight ticket tu.huhu.



Wednesday, November 3, 2010

new member of family is otw!!

hehe.excited lak tetibe.tp smlm we got a msg frm my hubby's lil bro saying that his wife is at the HKL .
hospital bersalin lak tu,die tumpah drh.scary jgk dgr.lagipun her pregnancy baru 7 months.xmungkin nak bersalin dh kan..huhu..but anyway baby dorg dh 2.9 kg.dah agak besar kan(same mcm aku je mase lahir..hihi)..but

surprisingly...bile kitrg sampai,my bro in-law cakp wife dah ade bukaan 2cm..huhu..which means in 2 or 3 days lgi,yay nk dpt anak sedare.hehe.tp pre mature labour la tu..hrmmm hopefully mak dan baby itu akan sihat.Semoga Allah permudahkan segalanya untk drg.
hope my lil one hanya akan keluar bile die betul2 dh ready.hehe..n bile parent die ni betul2 dh ready jugak(sbb umi n abah nak travel jauh dulu ni)syg jgn kuar awal2 sgt tau!!hihi.

lg satu nak info,bg yg tgh preggy,klu bleh kurangkanla minum susu anmum bg yg dh terbeli dan terminum coz my cousin yg wife die jugak tgh preggy advise me not to drink "the milk" too often.sbb ade risiko baby besar.smlm pun bile jumpa wife my bro in law die pun ckp bende yg same.(kire doktor le yg btau drg ni).jadik better minum susu lain ye dear mommies.sy pun mmg xminum sgt susu tu,beli je tp nasib minumnye jaraang jaraaang skali.hehe.nasib mak dah belikan susu lain..hihuuu..saaaayang mak sgt!!tp kan jgn misunderstood plak mommies yg tgh mengandung mmg kena minum susu tetiap ari tau(jgn tiru cm sy,pemalas!!)haha.just brand td je sy x advise.vitamins pun jgn lupa mkn ye mommies.

k k ..nk g wat kijo..adios!!


Wednesday, October 27, 2010

a series of unfortunate events

hihihi..gelak dulu...arini sy lambat 3 minit samapi opis.hehe.why???
tiap2 pg sy akan keluar rumah dlm pukul 6.45 pg bwk kete tempuh jam jap g stesen kmter.hrmmph..arni tren tu xde berbunyik plak,selalunye bile sampai,die akan berbunyik..bank negara bank negara..arini,xde le plak walaupun sy fully awake.kebiasaannya akan tido dlm tren,tp yg peliknye arini sy segar bugar.sedar2..sy dh terlepas satu stesen..which is Kuala Lumpur..

sy gabra...alamak sure lambat sampai opis ni.nak tgu kmter lgi 30 min kot smpai.So I decided to cross the street n naik LRT.hehe...td dh mlg kan,as I was just nak crossed the street tu,pap!!kena langgar ngan moto..nasib sy xde pape.actually slh sy,nasib x kena marah ngan abg moto tu..sori ye bang,sy xpasan.hehe.len x tgk kiri kanan dulu sblm nak melintas.hehe.tup tap tup tap sampai opis dgn termengah2nye..haha..kla tu je penat lg ni..bubyee


Sunday, October 24, 2010

Let the pic tell u the stories!!

first test :beli kat watson je..huhu

2nd test: @ Klinik Zain Azzrai Selayang

our lil one @ 11 wks 2dys (xnmpk pape sgt kan)  






mase scn lil one tgh tido nyenyak,doktor goncang2 perut ummi pun die tanak bangun..lil one is doing fine inside ummi's tummy rite..dpt dgr heartbeats yg sgt laju..tp bab tido cam same ngan ummi die je..haha..jgan jdi cm ummi ye syg..kuat tido xelok..hahahaha


Thursday, October 21, 2010

Business dinner


I2 gmbr hubby sy yg tgh mkn nac fevretnye.nac kerabu.sy bru je hbs mkn spageti bolognaise(rase cm xbtl je eja)haha pedulikanla.yg pnting ini mlm dpt mkn kat hotel.si suami sdg bbincg bisnes dgn unclenya.while si isteri sgtla merasa bosan lalu trus bblogging.hi2.hrp2 dpt mkn free,klu tiap2 ari mkn d hotel boleh bankrap si suami.hu2.sy dah hbs merapu,klu rase bosan je entry ni,sonang jo xpyh bce.aiyoo,sdhla merepek2 nk out dulu.babai.


Heartburn n pregnancy

as days by days goes by.my tummy is starting to be visible and so as my bodyweight haha..argh dh gain 2kgs..aiyark.normal ke x??rase klu normal weight gain is 0.5 kgs per month,klu dah 3bln suppose 1.5kgs la kot.tp ni dh terlebih 0.5kgs nih..asek mkn je manjang..keke.bukan utk baby.tuk diri sendiri.haha

kena jaga mkn sbnornye time pregnant,underweight pun xbleh overweight pun xbleh.klu terlebih mkn dan org yg bnyak angin cm sy ni,klu salah mkn leh kena "heartburn".

Apa itu heartburn,klu org ade gstrik sure pernah rase cmne kan?klu sy kate heartburn utk pregnant maybe akan dirasai smpai akhir pregnancy cemane??minggu lepas(12 -13 weeks of pregnancy) sepanjang minggu sy kena..adoi.walaupun ade gastrik sikit2 n mmg selalunye banyak angin before pregnant ni,sy xpenahla kena pedih ulu hati ni(term BM).xpenah,n bile tetiap ari kena serang..huwaaa..seksanye rase.xpela,it's x harmful tp buat kite rase xselesa n in pain.bg kwn2 yg blum pernah experience pregnancy ni lagi jgn takutla ok,it's normal,tp kena tahan sikitla.pray hard that all the pain we bear hanyalah sementara utk menanti kedatangan si chumel ke dunia ni.hehe.based on what I've read all the pain we bear during pregnancy will be forgotten as soon our baby come out from our womb.cepatla baby kuar.again,xsabar.:)

nak tau lebih lanjut bace ni..credit to: babycentre.com

Most likely. Many women experience heartburn for the first time during pregnancy — and though it's common and generally harmless, it can be quite uncomfortable.

Heartburn (also called acid indigestion or acid reflux) is a burning sensation that often extends from the bottom of the breastbone to the lower throat. It's caused by some of the hormonal and physical changes in your body.

During pregnancy, the placenta produces the hormone progesterone, which relaxes the smooth muscles of the uterus. This hormone also relaxes the valve that separates the esophagus from the stomach, allowing gastric acids to seep back up, which causes that unpleasant burning sensation.

Progesterone also slows down the wavelike contractions of your esophagus and intestines, making digestion sluggish. Later in pregnancy, your growing baby crowds your abdominal cavity, pushing the stomach acids back up into the esophagus.

Many women start experiencing heartburn and other gastrointestinal discomforts in the second half of pregnancy. Unfortunately, it usually comes and goes until your baby is born.


What can I do about it?

Though you may not be able to eliminate heartburn entirely, you can take steps to minimize your discomfort:

•  Avoid food and beverages that cause you gastrointestinal distress. The usual suspects are carbonated drinks; alcohol (which you should avoid anyway during pregnancy); caffeine; chocolate; acidic foods like citrus fruits and juices, tomatoes, mustard, and vinegar; processed meats; mint products; and spicy, highly seasoned, fried, or fatty foods.

•  Don't eat big meals. Instead, eat several small meals throughout the day. Take your time eating and chew thoroughly.

•  Avoid drinking large quantities of fluids during meals — you don't want to distend your stomach. (It's important to drink eight to ten glasses of water daily during pregnancy, but sip it between meals.)

•  Try chewing gum after eating. Chewing gum stimulates your salivary glands, and saliva can help neutralize acid.

•  Don't eat close to bedtime. Give yourself two to three hours to digest before you lie down.

•  Sleep propped up with several pillows or a wedge. Elevating your upper body will help keep your stomach acids where they belong and will aid your digestion.

•  Gain a sensible amount of weight, and stay within the guidelines your healthcare provider suggests.

•  Wear loose, comfortable clothing. Avoid any tightness around your waist and tummy.

•  Bend at the knees instead of at the waist.

•  Don't smoke — in addition to contributing to a host of serious health problems, smoking boosts stomach acidity. (Ideally, smoking is a habit you should break before getting pregnant. If you're still smoking and are having trouble quitting, ask your caregiver for a referral to a smoking-cessation program.)

•  An over-the-counter antacid that contains magnesium or calcium may ease discomfort, but check with your prenatal caregiver before taking one, because some brands contain aluminum or aspirin or are high in sodium.
 If these measures don't help, talk to your caregiver about prescription heartburn medications that are safe during pregnancy.

ps: gaviscon bleh mkn klu ade rase sakit.safe for pregnant ladies :P.. my dr ckp n my cousin pun (who is a medical assistant (MA) ).tryla amik,tp kadang2 xleh jln jgk.lagik satu mknla obimin setiap mlm utk kurangkan angin dlm badan tu.
gaviscon

obimin(yg ni sedap sket dpd yg kaler lain)hehe


Ceritera Ummi to be..hihu :) ps- dh peram lame dh entry ni..hihu

Salam folks.ni nak wat announcement rasmi,keke walaupun dah tertera widget kt dlm blog ni menceritakan keadaan sy.tp xde official announcement kan.ni nak kac tau huhu..I'm pregnant..alhamdulillah.

mase dah 2 minggu period sy terlambat pd bulan 8 ritu.sy ajak MZ pg beli tester kat farmasi n the result..
sile lihat gambo di bwh.keke.(info: pelamin,sy bukn bunting pelamin,sempat peot bulan 6 n 7)hehe


pastu nak confirmkan lg kitrg g klinik n I did another test.n....It's +ve.At first,teman rase biase je,pelik kan selame ni punyela nak anak,tp bile dtgnye secepat ini,rase nebes and takut.mcm x ready lagik.sbb tu sy takut nak  announce awal2.suami sy mmg xyah ckpla Excited kemain.huhu.saya happy tp riso jugak.when I told my family,sume happy,yela cucu sulungla katekan.

mula2,sy xrase alah ape2.mkn pun ok je..eh(smpai skrg mkn pon ok je)haha.bukan cam setengah org yg muntah2 teruk.sy hnya demam ringan shj.tu awal2 jela...skrg dh 9 weeks...amik ko..pening gile2 waktu pagi.muntah pernahla sekali,tp tu sbb lalu jln Cameron yg cm hampeh itu.MZ pun muntah.huhu."baby,tlg ummi ye,jgn bg ummi xlarat mcm ni"...help me syg.sekrg makan je rase bloating,loya n pening.mujur x muntah,tp rase xselesa sepanjang masa.patutla Allah angkat darjat seorng ibu ni kan.xpe2..sy redha,dan sekrang sy sgt bahagia,MZ jaga sy dengan sepenuh hati..tq yayang..tlg masak sume..tq syg..tqvm.mlm2 kena bangun g toilet,Allah jela tau penatnye ulang alik toilet  tetiap ari nih.dhla mmg sblm pregnen ni mmg ade prob cepat nak kenc ni..lps preg apetah lagi hebatnye.xpe2..endure it dear asyrah..for my little one,I can bear anything,as long as u can grow healthily inside my tummy and furthermore will come out and become our beloved little one in this world.eh xsabor plak nak tgk budak kenet ni.7 months to go..huhu

tlg doakan kesihatan kami k..semoga budak kenet ni akan selamat smpai ke dunia ini (sihat tubuh badan n sempurna siftnye) and make our world purrrfect and leh tlg doakan mak bapaknye bile kitrg xde kat dunia ni lagi (penting tu salah satu dpd 3 bende ygbleh bawak mati adelah doa anak yg beriman !!!)
till then ciou..


Thursday, October 14, 2010

MAHER ZAIN MAHER ZAIN MAHER ZAIN!!!


Ya Allah,it's too late for me when I knew that he's coming to Malaysia.huwaaaaa..love his songs to the fullest!! his lyris and the songs really gets to my heart.every single words make me think and remind me to Allah the Most Merciful.May Allay bless Maher Zain,coz of his songs has awaken many people who's still "sleeping"..May Allah guide us to the right path till we die...Please come again to Malaysia dear brother Maher..please please please..hehe :)


Monday, September 6, 2010

raye??

selalunye bile tang2 nak raye ni dpd zaman duk asrama dulu2 sgtla bestnye.sbb bile nak balik kg ade je tkg countdown nak balik kg tu.slah seorgnye cik nisa.huhu.ingat lg siap tulih lagi atas whiteboard tu countdown nak balk kg.teruja!!sonok gile bile terkenang balik.

bile dah stat duk uitm shah alam,adik2 pun ramai yg duk sini,amore (uitm) gak,ninot (upm),hanna (ukm/fstep) amat (um/ukm)kat cni kitrg balik ramai2 naik kete viva tu.perjalanan xterase sgt.jem je kitrg karaoke ramai.syok xhingat.tp sy xkesah jam klu balik bersame adik2 saye,provided bukan sy yg drive.(klu sy yg drive sure tensi)haha.klu jd passenger relax je.tido.hoho.tp perasaan nak balik kg tu sungguhla xterkate.hehe

tapiiii..taun ni...sedih..xdpt nak berbuat demikian,sy yg mmg sgt rapat dgn adik2,tibe2 xdpt balik bersame.huwaaa...miss u guys so much!!!anyway this is my 1st yr raye as a wife.so kena redha.hepi dlm duka.hehe.demi suami tercinta daku pasrah.



so to my mak,abah and dear siblings,have a blast this hari raya ok.mkn lemang tu jgn lupa bwk kl esoknye.huhuhuhu.n to all my dear family n readers maaf zahir batin dr sy dan suami.ilal liqa'.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Thursday, September 2, 2010

my family n holidays ~~~

menjadi anak kpd Hj Ahmad Azam  b Hj Abdullah  dan Pn Hjh Mariatul Kabtiah bt Mat Ishak tersangatlaaaa best.huhu.macam2la bestnye.one of the best things,abah suke bawak kami g jalan2..bestnyeeeee...hihi.

so far negara yang paling jauh ialah Saudi Arabia.pg umrah.(ni pg wat ibadah sambil menengok negara org)kire 2 in 1 la kan..huhu.pegi bersama the whole family tersangatla best.abah saye mmg klu pg jln2 xmo tgl kitrg.mesti bawak.wajib bawak.huhu.klu x,xsewonot!!



~ ini gambo saya kat Jabal Rahmah.Waktu itu baru saje bercintan dgn hubby sy sekarang.haha.waktu sampai kat bwh Jabal Rahmah tu..mak saya yg chumel telah berkate "Kak Long g la naik,doa dpt jodoh,sbb cni tempat org berdoa utk dpt jodoh".,sy apelagi terkocoh2 mengikut abah dan adik2 laki sy g naek bukit.girls yg laen xnaek pun.sume duk dlm bas.haha(see see betape excitednye sy nak berdoa)huhu.
sampai je sana sy pun berdoa dgn khusyuk dan tawadukknye agr dijodohkan dgn MZ.n alhamdulillah my dua dah dimakbulkan Allah..syukur syukur syukur Ya Allah (eh eh ternyanyi lagu Raihan le plak).hihi



~ ni plak gambo kat jabal uhud.



~ sebenarnye sume gambo saye simpan dlm laptop yg kena curi tuh..aduyai..sedihnye T_T.ni pun amik gambo dpd friendster.huhu.nasib de upload sikit2.

2nd trip luar dpd Mesia ni,ke Padang-Bukit Tinggi Indonesia.superb punye holiday.hehe.mula2 sampai kat airport die kat Kota Padangla.Then naik van pg Bukit Tinggi.Perjalanan die samela cam nak g Cameron Highland tuh.Pe yg best kat Bukit Tinggi ni,sbbbb die tempat soppping yg best~.huuuu..sopping xhengat.barang murah2 and cantik2 lak tu.habis duit gue hokeh.



~ ni la summary gambo yg sy ade,gambo penuhnye sume dlm laptop.wuuu..sedih lagi :(

3rd trip ke luar negara,insyaAllah next year.ke mana??? jeng jeng jeng....tungguuuuu..next year..takut xjd.nnt merane I.frust menonggeng xdapek pg.hihihi.harap2 la makbul..nak men salji neh..huuu..uupps..tatau tatau kat mane..hehehe

eh eh lagi satu negara yg kami pernah visit iaitu Bangladesh.ni hanyelah transit sbb kami pg Makkah-Madinah naik Biman Airways(ni la airways Bangladesh) xbest hokay naek plane nih.(eh xmo cite xbest)huhu.
tp kan bile kite dh jejak negara Bangladesh ni.punyela sedih nengok..mcm back to tahun 1960-an Mesia.sgtla daif sgtla uzur.Airport mcm stesen bas kite je.in fact stesen bas kite lg lawa.kome2 sume bersyukur skrg cepattt!!!huhuhu..bersyukurlah sbb kite dilahirkan di Malaysia yg sgt best!!

kami neh bukan stok org2 kaye leh pg je mane2 nak..LoNdon la,Sydney la Uganda la Uzbek la..tp Alhamdullillah Allah bg rezeki nk tgk negara org.InsyaAllah ade rezeki lagi lehla jenguk2 negara yg laen2 tuh..Hopefully London,mmg teringiiiiiin sgt nak g..hehe.

cuti2 kat Malaysia??hrmmm..negeri yg blum pg lg adalah Johor Sabah dan Sarawak.Alamak bile nak g neh???haha..anyway InsyaAllah satu hari nanti kami akan menjejakkan kaki ke sane.hehe

~ Moral of the story - pergilah bercuti bersame keluarga anda.kerana tanpa mereka siapalah anda.cewahh..huhuhu..I LoVE MY FaMilia so so so much..sedih xdapek nak beraye kat Kg Expo this year tp xpe,coz nak kelik Klate..hehe(my new kampung)tp Kg Expo tetap menjadi pojaan hatiku..haha

Sign off for now..daa


Friday, August 27, 2010

alaaaa

bcoz of facebook suda diblok oleh opis sy.so medium yg sy ade adelah blogger dan twitter jela kot.aiyooooo
bosanla hidupku tanpa FB di opis ini..huhuhuu


Tuesday, August 24, 2010

no title ek..huhu

something came up..hohoho..lalalala. :)


Saturday, August 7, 2010

Kuliah agama


Hrm dah lame xg majlis ilmu cmni.thx syg bwk kte.he2.teringat dulu masa kecik2 mak abah hangkut kami adik beradik pg dgr ceramah,bentang tikar duk ramai2.sonok.elok ajar anak dr kecik pg majlis ilmu.wpun die mash xpaham tp didikan 2 insyaAllah anak akn ingat dan amalkn di masa hadapan.so kwn2,luangkanlah masa anda untuk menghadiri majlis ilmu.topup mane yg kureng k.;-)


Monday, August 2, 2010

Ahlan wasahlan ya Ramadhan

Niat Puasa         


sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan bagi tahun ini
kerana Allah Taala

Doa buka pose
 kredit to :chokilala.com
sy copy paste sbb selalu xingat niat pose sebulan tu.niat pose sebulan tu leh baca malam pertama untuk bulan pose,at least klu dh bace niat ni leh cover klu terlupa baca niat pose yg kite kena wat tiap2 ari tu.Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak folks...enjoy it by all means.perbanyakkan ibadah .amik peluang drp bulan yg mulia ni.^_^



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini




Thursday, July 29, 2010

Aaaa..xbesh xbesh


Hrm bru je pas kursus 6hr ni kna g plak kursus kat pd 4hr.cedey kna bjauhan ngn mz.tidak3x.bosan gle tdo xleh peluk die.:'(.syg i will miss u so much.:'(


Monday, July 26, 2010

Nyum nyum


Nampak sdp kn? Testing mode


Tuesday, July 20, 2010

ACCA oh ACCA

omg,it's time to study again.

the prob is i dunno where to start ~ sigh . hard to eliminate the laziness..keke

O Allah help  me,please help me ...Amin


Friday, July 9, 2010

Al-Fatihah

Ptg smlm,sy menerima panggilan telefon dpd abah,menyatakan yg Cikgu Latifah ibu kepada rakan sekolah sy (SMKASR 98-02) yg juga adalah jiran sy telah kembali ke rahmatullah semasa pulang dpd kerja kerana kemalangan jalan raya.Takut jgk terima berita xbetul sy tlh menghubungi rakan2 sy yg masih xtau dgn kejadian dan akhirnya mmg disahkan berita itu benar.terkejut sgt rase.

Thx makcik sbb sudi dtg ke majlis kenduri sy.hrmm..selalu jumpa makcik kat Masjid Kg Expo,time ade event kat masjid time ade kuliah time semayang raya..Sblm smpai rumah sy,sy mesti lalu depan umah makcik.Kenangan terkemekkan kereta wira makcik..Maaf ye makcik.Semoga Allah tempatkan arwah dikalangan org2 yg beriman.Semoga keluarga Pakcik Nan dan kawan sy Aida Hartini Nan tabah mengahdapi dugaan ini.AlFatihah.


Thursday, July 8, 2010

Aha..Paul did it again.

xkisahla yg penting Spain r thru to d Final..huhu
tp lwn Holland tu.(fav team jgk tu)xpe2 sape mng kite sokong!!haha


Monday, July 5, 2010

Paul si TUKANG TILIK

source :berita harian

Paul berjaya ramal kemenangan Jerman ke atas England dengan tepat.
Paul berjaya ramal kemenangan Jerman ke atas England dengan tepat.
Paul jadi tumpuan selepas ramal Jerman tewaskan England

MANUSIA sememangnya diakui makhluk paling pintar dijadikan Allah SWT dan kedudukannya jauh lebih mulia berbanding haiwan. Namun, selain akal yang dikurniakan kepada manusia, ada keistimewaan milik haiwan yang sedikit sebanyak masih menjadi tanda tanya kepada saintis yang jelas satu misteri yang sukar dirungkai.
Haiwan juga diketahui berupaya meramalkan sesuatu, terutama bencana alam dan deria mereka ‘mencium’ bahaya kini diuji saintis bagi ‘membongkar’ keupayaan itu. Terbaru, ‘misteri’ kemampuan meramal itu terserlah pada seekor sotong yang digelar ‘psikik’ oleh penyelidik di Jerman. Ini berikutan keupayaan haiwan marin itu yang dikatakan dapat meneka tepat kemenangan Jerman mengatasi England dalam perlawanan pusingan kalah mati Piala Dunia di Afrika Selatan, baru-baru ini.

Dengan disaksikan ramai, sotong diberi nama ‘Paul’ itu yang menghuni Akuarium Oberhausen di Jerman, itu tanpa ragu-ragu memilih tong bertanda bendera Jerman berbanding bekas ditampal bendera England, beberapa hari sebelum perlawanan Isnin lalu. Malah menurut pemiliknya, Tanja Munzig, sotong berusia dua tahun itu dapat meramalkan keputusan perlawanan membabitkan Jerman di Afrika Selatan dan setakat ini semuanya tepat.

“Ramalan Paul satu menakjubkan. Ia berenang ke arah bekas yang bertanda bendera Jerman, memanjat dan menutup bekas itu sebaik ia duduk di dalamnya,” kata Munzig.

Sotong dilahirkan di United Kingdom dan dipindahkan ke akuarium itu turut menjadi selebriti dalam sekelip mata selepas meramalkan dengan tepat kekuasaan Jerman mengalahkan Australia dalam perlawanan pembukaan, kemudian kalah kepada Serbia sebelum menang dengan Ghana.
Hakikatnya, Paul bukanlah haiwan pertama yang menjadi rujukan untuk sebarang ramalan kerana rujukan terawal mengenai tindak tanduk pelik haiwan sebelum terjadinya gempa bumi ialah di Greece seawal tahun 373 Sebelum Masihi.

Cerpelai, ular dan lipan dilaporkan meninggalkan habitat masing-masing dan menuju ke kawasan selamat beberapa hari sebelum gempa bumi dahsyat. Bukti juga menunjukkan haiwan seperti ikan, burung, reptilia dan serangga mempamerkan tindak tanduk ganjil beberapa minggu sehingga beberapa saat sebelum bencana itu berlaku.

Bagaimanapun, konsisten dan kebergantungan kepada tindak tanduk sebelum kejadian dan mekanisme menjelaskan bagaimana ia berfungsi masih membingungkan manusia. Saintis di China dan Jepun masih berusaha merungkaikan misteri itu.

Dalam kertas kerja terbaru yang disiarkan dalam jurnal saintifik di Amerika Syarikat oleh saintis pada tahun 2000 menyatakan semua gerak hati haiwan memberi reaksi untuk melarikan diri daripada pemangsa dan meneruskan hidup.

Sekumpulan besar haiwan bertulang belakang sudah pun menunjukkan tindak tanduk ‘amaran awal’ yang difahami manusia untuk beberapa jenis keadaan. Jadi, ada kemungkinan reaksi melarikan diri daripada gempa bumi terbentuk daripada genetik sedia ada ini.

Bagi umat Islam, kesimpulannya amat mudah kerana ia adalah tanda kebesaran Allah SWT yang tidak akan menjadi sesuatu di dunia ini tanpa ada tugas dan fungsinya. Tanpa akal sekalipun, haiwan mempunyai tugas masing-masing dan mungkin antaranya ialah memberi amaran kepada manusia dengan cara tersendiri.

ps: Paul ni jugak ramal dgn tepat kekalahan Argentina kpd German.huh(tensen plak bile Argentina kalah ni :( .unbelievable??tepuk dada tanyalah iman..anggaplah sbg salah satu tanda kebesaran Allah :)


Thursday, July 1, 2010

Between English n Manglish.

hoho,as I strolled along my old blog.I found that most not most but several of it are fully in english.hrmmmm,I really do love English very much.It's my fav subject since I was in primary school because I often score high marks.Cewahhh..Yuks.It's not that I want to brag,but it's the truth,I love English subject because I really can score n I really hate Math because I cannot score.huhu.++ my mom is an English teacher,so it's in my blood eh.haha.perhaps.brag again :).but I have a problem,eventhough I can write in English (but my grammar isn't that puuurfect)haha and understand what people say but I'm not so fluent when I have to SPEAK.What a shame asyizz..haha.

I really adore to those who can speak fluently in English.Love to hear they make their speeches.Love to listen to what they say.Like Hafiz the host of Showdown 2010.His English is superb!!I want to speak English confidently but how????????help me pleaseeeeeeeeeeeeeeeeee


Wednesday, June 30, 2010

Sanggul tinggi ape hukumnye??

Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.Rasulullah s.a.w bersabda:Quote::“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”–hadith riwayat Muslim.

x elok tau korang pakai tudung bersanggul tinggi ni,ade yg kate HARAM trus.so sy tanak komen pape ttg hukum ni,sbb saye bukan ustazah.hu2
suggestion sy ,klu mase wedding mak andam suh tinggikan sanggul ke cantas kening ke.pleaseeeeee say NO ye kawan2.

ok,setakat itu saje tazkirah untk ini hari.Renung2kan dan selamat beramal.huhuhuhu :)


Monday, June 28, 2010

Mrs Za'im???

Life as Mrs Za'im.Everyday is a happy day.Eventough sedikit penat,sbb baru2 ni kena kemas rumah,weekend je kena pg melawat sedare mare utk sesi suai kenal.cewah.so xde mase nak rest sgtla.pg2 kena bgn awal siapkan itu ini,rempuh jam yg sangat teruk di kl ni utk pg keje.huhu tapiiiiiiii puas bile.dapat peluk n cium hubby setiap hari,satu anugerah yg xdpt digambrkan.sgt best.sgt berbeza dgn peluk teddy bear,huuu.sangatttttt beshhhh.Diulangi sangaaaaattt besh!!!!.itu jela dulu..nnt kite sambung lagi ek.daaa


Tuesday, June 22, 2010

Ayam Masak Merah Kg Naran Slim River :P

 resepi ni sy mintak dpd kawan baik sy mase smka dulu..sbb sampai skrg ayam masak merah mak die ni,plg power n superb pernah sy rase..hihihi...thx niza..nnt kite try masak..keke

anizasuriati: ha...
anizasuriati: resipi ek
anizasuriati: kalo ikutkan ade mcm2 versi...yg kwn2 kite msk la...
anizasuriati: ikut mak kite
anizasuriati: bahannye:
anizasuriati: 1-serai
anizasuriati: 2-bawang putih
anizasuriati: 3-bawang besar (merah/kuning tu)
anizasuriati: cili boh(lada kering da blander tu)
anizasuriati: sos cili-biasanye pakai meggy(anything will do)
anizasuriati: minyak
anizasuriati: n mesti la ayam...kakaka
anizasuriati: mule2...
anizasuriati: ko hiris la halia n bawang putih n tumbuk dlm lesung batu...-blander pun ok...
anizasuriati: tp kite biase tumbuk je
anizasuriati: kalo tumbuk..campur sket garam kasar..utk melancarkan proses penghancuran halia
anizasuriati: then...
anizasuriati: ko tumis bende tu kat dlm minyak yg telah dipanaskan dlm kuali
anizasuriati: sket je minyak..pandai2 la ko bajet
anizasuriati: da agak2 kuniing keemasan..n naik bau...ko masukkan plak..cili blander td
anizasuriati: tumis la smp cili tu masak...(kalo x masak betul..x sedap jdnye)
anizasuriati: tp jgn hangus k...lg x sedap kang...kakakaka
@syizz aZaM: ok2
anizasuriati: sambil2 tu ko masukkan garam secukup rs n sesudu gule...-agak2 la bg seda...
anizasuriati: pastu bile da  masak cili tu..ko masukkan la sos cili td.
anizasuriati: yg ni xyah lame2...pastu buh sket air masak bg kuah die agak2 cair
anizasuriati: then....agak2 da dlm 30 saat pastu..ko masukkan ayam yg da digoreng
anizasuriati: tgu jap smp kuah tu kering sket..(sbb td da buh air kan)
anizasuriati: xyah kering sgt
anizasuriati: kire pekat la kuahnye..
anizasuriati: dan siap - WALLA
anizasuriati: ayam masak merah


Monday, June 21, 2010

Wedding day stowy!!!

haaaaaaaaaaaaaa..dah lame kan saya bercuti..keke..ni nak stat keje balik..haish..cam susah je nak fokus so kiter tulis blog jap..haha..(ni mengulor namenye)hiiii

hrmmm pe ek nak cite...it's been a whole hectic week for me sejak dpd cuti 9 Jun aritu sampaila ke arini..penatnye xsudah2..huhu..but hati senang..penat pun xpe..hihi :)
nila kronologi kisah saye..sikit2 la ek..nnt bile senang sy update lg..with gambo..of cos..skrg gambo kat Mr Z punya thumbdrive..xleh nak upload kat cni lg..

  • 10 Jun 2010 - Khemah sedang dipasang dan disiapkan ptg tu..pelik gak tetibe kaler hiasan khemah tu warna hijau kuning..kedah la plak..lari dr tema ni..huhu..belasah jela labu..hhu..tp bile khemah pengantin dah siap pasang..punyela lawa...cantikkkk..pandai abah n mak pilih..time kasih..mmg kena ngan tema maroon n gold..with roses as a background..so sweet..bangku pengantin yg beso gedabak(sampai aku yg kocik ni tenggelam)tp kerusi tu cantik..hehe
          Then,rombongan lelaki dpd Klate sampai..sy xsempat nak beramah mesra pun.bz giler kat     dapur.ramai sedare sampai..mak abah la layan drg..n then hanto ke homestay.
         
          Malamnye...sy mula2 nak wat pandai makeup sendiri,sebab nak save budget la kunun..haha..tp xpandai nak lukis2 muke sendiri nih..naseb baek la ade mak andam bidan terjun dtg drp sungai besi sanggup melukiskan wajah beta ini...fuhhh terselamat dpd bermuka huduh..kekeke..thx yong lin dan assistant2nye kak yani n kak shima....luv the makeup.. :P
then after siap dlm kul 9 lebih,sy dgn adik2 n cousin2 (girls je eh)duk la menunggu dlm bilik..adik saya ninot ckp "Kak Long ramai giler org kat luar" ...mase tu dah berdebar dah tp control lg..hehe..Mr Z pun dah sampai tp Tok Imam xsampei lg..u know why...hehe..sbb ade 4 couple tok imam tu kena nikahkah mlm 2..kami pasangan yg ke-4..pukul 10.30 mlm bru tok kadi sampai..fuhhh..akhirnye..

Jeng jeng jeng...Mr Z dan abah kesayangan saya mengambil tempat di atas cior (kusyen pengantin tu le,org perak panggil cior)hhehe..sy pun same duduk bersama dayang2 di belakang tabir..cewahhh..haha
Syg sy ckp mase ni die dah nebes dah..tgn terketo2..tp sy relax je..hepi memanjang..hahaha..tp sebenonye sy cuak jgk..lidahku basah dengan zikir..sbb nak tenangkan hati..

Finally dgn sekali lafaz,Muhammad Za'im Zaki Che Mohd Nasir dan Nurul Asyrah Ahmad Azam selamat disahkan sbg suami isteri dan dinikahkan sendiri oleh abah saye yg comel..hehe..alhamdulillah...
Time tu sy sgt hepi..xdela nangis2..haha(pengantin terover heppi,nape ek x cam pengantin laen,nanges mase nikah)sy laen..ni namenye pengantin giler..hepi sampai xhengat nak nanges..hihihi
tp sedih sbb skrg sy dah jd isteri org..bukan bwh jagaan mak dan abah dah..kak long sedih..deep down inside sedih tuuu...xnampak je.
  • 11 Jun 2010 - seperti yg disuggestkan oleh mak andam rasmi sy (Butik Pengantin Tirai Kasih) Kak Ros ,sy dtgla dlm pukul 9pg utk dimekapkan..tapi..............mak aiiiii...ramai giler pengantin tgh tgu utk dimekap..huwaaa..kena beratur la plak...sy dapat no 7 dpd 9 org..nasib bdn la...tup tap pukul 1230 baru siap mekap n pakai baju...habis plan,ingatke nak suh pengantin lelaki dtg kul 1230 tp xjdi disebabkan...sy yg terlambat ...cedey...ramai guest tunggu pengantin smpai xlarat nak tunggu dah...sowiii...sgt...despite the lateness....I really lurve the baju n the mekap...sooooo sweeeeettt...kredit to my mak andam..kak ain ke pe tah name die...tp cantik sgt die conteng muke sy ni dpd not so cantik to gorgeous(cewahh..ni angkat bakul masuk sendri ni)haha..Dlm kul 12.45 cmtu sy smpaile rumah,punye la tergezut ,kete berdirit-dirit...ramainye org...kecut sy...abah n mak mmg ramai kawan...sedare pun dah ramai..tmbah lg kawan n jiran..(kami sbg tuan rumah sgtla sibuk sampai xde mase nak bergambo pun)cedey2                                                                                                                                                                         Sy pun masukla dlm bilik,tunggu le plak Mr Z dtg sbb die ckp nak tgu Zohor..plus hujan lebat lg..lame gakla kena tunggu..sbb dlm kul 2.30 ptg baru die sampai..xpela(lagipun sy yg menyebabkan kelewatan tu)pasrah jela..hehe...mase tgu die tu ramaile yg dtg masuk bilik..n antaranye kak Ayu,(my nanny mase kecik2 dulu)lame giler xjumpe rase terharu sgt die dtg..thx kak ayu..n my friends,Alia Diana Nordin n Lee..korg tlh menceriakan hariku..cewah..riuh ade korg..xla bosan duk dlm bilik tu..hohoho..Kul 2.30..Mr Z pun sampai...kitrg masuk..then mkn...then beramah mesre ngan tetamu..amik gambo..simple je..ingat nak shooting pkai baju pengantin esok hari di Taman TasiK Taiping nan indah itu bersame fotografer kami Amore (adik aku ni) haha,,,tp sbb sume dah penat..postpone postpone smpai skrg xbergambo lgi..haha..xpela at least sume dah selesai..
    Barakallahulakumawabaraka A'laikum Wa Jama'a bainakuma fi khair....(ade lgu Maher Zain nyanyi doa Pengantin)sygnye xde org pasangkan mase kenduwi..sedih tul..xpela kitrg nyanyi sendiri..hahaha..

    Terima kasih kepada semua yg sudi hadir dAN memeriahkan majlis..kepada keluarga dan sanak saudara yg telah bertungkus lumus menjayakan majlis...a lot of thx...semoga hidup kalian diberkati Allah..Doakan kami bahagia sehingga ke akhir hayat kami...:D


    Tuesday, June 8, 2010

    My oldies blog

    ni my first blog yg sudah bersawang ...huhu..saje nak tempek kat cni..senang sy nak bace balik..

    @syizz territory


    A tribute to our friend..Muhammad Aizuddin bin Muaz

    This morning I received a facebook message from our friend Muhammad Aizuddin bin Muaz aka Din ..ding dong perhaps..huhu..and unfortunately the most important person I can say to attend our wedding can't come because of his work...It's frustrating..T_T

    His holiday has been approved brg dah siap packing n then his boss urged him to do other works..what else can I say..It's his job..apelah daya saya nak menghalang..First of all thanx to Allah coz of Him we met,then fallen in love then insyaAllah will getting married on this Friday..but if it's not because of this person named Muhammad Aizuddin bin  Muaz,maybe Asyrah n Za'im still doesnt know each other..Yup..Din is our matchmaker..our "telangkai"..huhu..disebabkan diela kami dapat berkenalan..bermula dengan friendster...then berhubungan melalui YM setelah Din mempromotkan rakannya ( a member of Happy Gymmers)huuu semasa mereka berada di UTP..

    Actually aku upset sangat sekarang ni. For me this is THE wedding I must attend. I mean, the joy is definitely different. Knowing only the hubby or only the wife is normal. Most the weddings I attended were like that. Knowing both... Honestly, I don't know. All I can say is; the feeling is different.
    Ayat ni wat sy sedih...mmg Din kawan rapat kami..I knoe him since from SMKA Slim River...we were classmates mase Form 2 ,Form 4 and Form 5..Then after SPM  die masuk UtP and segeng Happy Gymmers dengan Mr Z..

    To Din jasa ko akan akan kami ingat hingga akhir hayat kami...terima kasih terima kasih  dan terima kasih yang tidak terhingga daripada kami berdua..Jaga Awin baik2..n kami tunggu ko jemput kenduri kawen ko nnt eh..:)


    Thursday, May 27, 2010

    Kursus??

    aiyakk..ape hei,lg 2 minggu nak kawen kena g kursus seminggu..haish,,potong stim tul la..banyak bende xwat lg ni..rumah xcuci lagi,furniture not even one ade kat umah..aiyooo..sy akan berkursus sehingga 4 jun ye di Kluang,Johor..schedule sgt pack,kelas smpai 10.30 mlm ..T_T

    so there will be no update from me for a while..i think..huhu..

    ini mase utk freak out..OMG OMG OMG...rase macam mau faint..berat badan dah jadik macam dulu..
    inila padahnye bile diet tinggal2kan..haha (EH COP,INI NOTA SELINGAN..HIHI)

    hrmmm..tp FBooking tetap on,maybe sebelum tido wajib bukak punye..keke. till then..babaii


    Tuesday, May 25, 2010

    How To Make A Hand-tied Bridal Bouquet


    Materials You Will Need:
    a vase 5 yards of 1-1/2" or wider ribbon sharp gardening pruners a metal twist-tie two-dozen South American Roses In this lesson we are using a mustard rose with burnt orange tips called 'fashion.' This rose can be purchased at romanticflowers.com. The roses that you purchase should be conditioned properly before you begin. Please refer to romanticflowers.com for instructions on conditioning your roses.
    Step 1
    You will use one hand to hold the bouquet and the other hand to "arrange" the bouquet. Build the bouquet with one rose at a time, keeping all the flower heads on the same plane. In this lesson we are using the "cinch-point method" to join the flowers together.
    Step 2
    The "cinch-point" is the area where all the roses are carefully layered atop one another.
    Step 3
    Each rose is added to the bouquet an angle. After a rose is added,
     
    Step 4
    the bouquet is turned a few degrees to create a twisted effect.
    Step 5
    The "cinch-point" usually lies immediately under the leaves that are left on the roses. For a loose bouquet, keep more leaves on the stems. For a tight bouquet, take off more leaves to create a higher "cinch-point."
     

    Step 6 Use your free hand to wrap a twist-tie around the "cinch-point." I got this extra large twist tie from a bunch of parsley that I bought at the grocery store. You can also find twist ties at romanticflowers.com.
    Step 7
    Use your free hand to wrap a twist-tie around the "cinch-point." I got this extra large twist tie from a bunch of parsley that I bought at the grocery store. You can also find twist ties at romanticflowers.com.
    Step 8
    Putting the ribbon wrap on is the fun part. A wide ribbon of 1-1/2 inches or more is the best for hand-tied bouquets. Here we are using a double-faced satin ribbon from romanticflowers.com. The color is called 'seafoam.'
     
    Step 9
    Begin at the top by wrapping the ribbon around the stem at a 45 degree angle. Be sure to leave enough length at the top to tie a bow.
    Step 10
    When you reach the bottom, begin to wrap upwards at a 45 degree angle. Double wrapping the stems ensures that the stems will not show through.
    Step 11
    Wrap to the top...
    Step 12
    and finish by tying the loose ends together in a shoestring bow.
    Step 13
    Make the streaming ends of the bow as long as you please. Here we have chosen to make them fairly short.
    Step 14
    If the stems are sticking out after you have wrapped them, cut them to the bottom of the ribbon.

    Step 15
    The loose look of a hand-tied bouquet is gorgeous! Take a minute to feel proud of your creation!
     If you are going to store the bouquet without water overnight, you must refrigerate it. If doing so, wrap the sides in tissue and stand the bouquet upright in a vase. Mist the top occasionally with fresh water. Make sure there is no fruit in the refrigerator. The ethylene gases from fruit are harmful to flowers.
    The approximate time for this project is 15 minutes.
     


    Monday, May 24, 2010

    18 days to go!!!

    runsing runsing runsing..hati x keruan..tensen aje rase..Ya Allah bantulah hambaMu ini ..


    Thursday, May 20, 2010

    Puding Karamel


    resipi ni sy amik dr try masak.my...just utk rujukan sy..bukan ape..asik nak kena refer resepi je setiap x masak..so letakla dlm blog,senang sy nak cari balik
    Ingredients

    Untuk gula karamel:
    - 1 cawan gula
    - 1 cawan air

    Untuk adunan puding
    - 1 tin susu cair
    - 4-5 biji telur
    - 1 sudu kecil esen vanilla
    - 3 sudu kecil gula
     
    Directions

    1- Mula-mula buat gula karamel tue.. Cairkan gula dengan api sederhana.. gula nie kena kacau selalu sampai la sume gula tue cair n jadik warna coklat. Jangan sampai gula tue over hangus or terover pucat.. nant karamel tak cantik n rasa pun tak sedap.. =)

    2- Bila da tukar warna coklat, perlahankan api n terus masukkan air (prepare air tue siap2 kat tepi). take care tau masa masukkan air nie..nant gula tue melotop..=)

    3- Lepas da masuk air, besarkan semula api n kacau2 sampai gula dan air tue larut sebati.

    4- Kemudian masukkan gula karamel tue kat dasar acuan/loyang  untuk dibakar (bekas tahan panas). Sejukkan dulu pada suhu bilik then keraskan karamel nie dalam peti beku tue..

    sambil tunggu tue kita buat adunan puding...

    1- Masukkan jek semua bahan untuk puding dalam pengisar (blender) or pengadun (mixer).

    2- Kemudian adunkan bahan2 tue sekejap jek.. jaz supaya bahan tue tersebati. Jangan sampai kembang... ketepikan then tunggu sekejap sampai gula sejuk sikit.

    3- Sementara tue, sediakan dulang pembakar yang diletakkan air dalam oven (alamak tak tau la pe nama teknik nie.. heh)

    4- Bila da ok,  perlahan-lahan tuang adunan puding dalam acuan  gula karamel tadi.

    5- Masukkan dalam oven yang beralas dulang pembakar yang ada air tadi dan bakar dengan suhu 160-180 darjah celcius, lebih kurang 40 minit.
    - leh gak dikukus dlam rice cooker n atas dapur gas..just letakkan air dlm kuali and letakkan para atas kuali tu,then letakla dulang puding tu atas tu..then tutup kuali tu..

    6- Then tunggu sambil tengok tv..=D

    7- Bila da cukup 40 minit try cucuk ngan garfu tgk da masak ke tak.. hahaa.. klu dah kompem masak then sejukkan sekejap pada suhu bilik.

    8- Bila da sejuk, terbalikkan puding ni pada dulang yang leper (better keluarkan dulu air gula karamel tue supaya senang nak terbalikkan)

    9- Sejukkan dalam peti ais.. sila menunggu dengan sabar...

    10- nyum2 yummy!! jom makan.. =D


     
    blog design by suckmylolly.com